latinica  ћирилица
13/10/2024 |  19:00 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Очекују ли нас нова поскупљења хране?

Због константних поскупљења и раста цијена основних животних намирница, све је теже саставити крај са крајем. Пред сваку куповину грађани кажу да добро размисле шта им је најпотребније. Они са минималном платом као и пензионери морају добро да калкулишу.Јер, кажу, да је тешко направити мјесечни план трошкова који би са примањима могли да покрију. Стручњаци упозоравају да нас ускоро очекују и нова поскупљења хране.
Потрошачка корпа - Фото: РТРС
Потрошачка корпаФото: РТРС

Непрекидно дивљање цијена, грађани осјете на свом кућном буџету. Куповину ограничавају. На листи потрепштина је оно најпотребније. Кажу, да је готово све постало луксуз.

Ове године пољопривредници у Српској су имали велике проблеме са набавком сточне харане, с обзиром на то да су тропске темпратуре уништиле многе усјеве. То ће, кажу стручњаци посљедично водити ка расту цијена жита, брашна, млијека и других производа у трговинама.

- Када говоримо о неким поскупљењима у будућности, морам рећи да нас нажалост очекује поскупљење воћа, поврћа а затим и меса и месних производа. Искључиво због тога што смо и сами били свједоци великих суша у претходним мјесецима гдје су темературе прелазиле 30 степени, и самим тим приноси житарица код пољопривредника су смањени негдје чак и преполовљени. Можемо очекивати повећање цијена меса, чак и млијечних производа - каже Драган Јошић, Удружење потрошача.

Изгледа невјероватно, али цијене сировина и одређених намирница јефтиније су у неким европским градовима него у Републици Српској.

- Брашно је јефтиније у Бечу него код нас. То је зато што наши млинари имају принцип набакве пшенице у сезони жетве и онда тако држе читаве године, док је евидентно да је негдје у Чешкој, Мађарској пала цијена пшенице и онда млинари који купују на седмичном нивоу брашно , доводи до тога да је цијена нижа у Аустрији него у БиХ - наводи Саша Тривић, привредник.

Мјесечна зарада код већина грађана, приморава их да највећи дио плате или пензије прво издвоје за куповину основних животних намирница и плаћање режија.

- Ако видимо потрошачку корпу за август 2024. године која је износила 2.615 КМ, и да су грађани највише новца издвајали за прехрану око 1.182 КМ што представља 45 одсто. Поређења ради, у августу 2021.године грађани су за храну издвајали око 700 КМ, што је повећање у односу на август 2024.године за више од 400 КМ - додао је Јошић.

Осим хране, због дивљања цијена на свјетском тржишту, одавно је поскупила и кафа, а како из Удружења потрошача најављују, тренд поскупљења кафе, ускоро би се могао наставити.