latinica  ћирилица
13/10/2024 |  18:56 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

На спомен-обиљежју у Хуму служен парастос и положено цвијеће борцима ВРС (ВИДЕО)

Мјештани села Требињске шуме и Површи , саборци и потомци присјетили су се шесторице бораца Војске Републике Српске из овог краја који су дали живот у Одбрамбено-отаџбинском рату. На спомен-обиљежју у Хуму служен је парастос и положено цвијеће.
Хум парастос - Фото: РТРС
Хум парастосФото: РТРС

Никада ни ми ни млађе генерације не смијемо заборавити наше погинуле саборце који су крвљу натопили земљу Републике Српске и дали живот за њено стварње и слободу у којој данас живимо, поручили су борци .

- То је наша обавеза, као и да посебно младим генерацијама преносимо истину, шта се догађало, да се и њима тако не понови - рекао је Перо Вуковић предсједник Градске борачке организације Требиње.

Шесторица бораца поријеклом из ових села погинули су на ратиштима од Херцеговине до Подриња. Цвијеће је положено и на спомен-обиљежје двојици бораца Требињске бригаде који су погинули на Хуму и то спасавајући рањене. Јер управо овдје је била прва линија одбране Требиња и овог дијела Херцеговине од агресије регуларне хрватске војске.

- Овдје су били њихови положаји. Стално су нападали, била су гранатирања, све је срушено. Нисмо могли пјешадиски пуно да им наштетимо, али артиљеријски јесмо - каже Перо Врећа мјештанин.

Из управе Града Требиња истичу значај порограма подршке борачким категоријама, који ће бити настављени.

- Морамо његовати културу памћења на наше борце и да будемо подршка њиховим породицама - додао је Дражен Бошковић замјеник градоначелника Требиња.

Ово подручје платило је високу цијену у Одбрамбено-отаџбинском рату и у људским жртвама, али и каснијим расељавањем. Околна села су опустјела, а Хум, који је некад био попут мање вароши , одавно је гомила рушевина.