latinica  ћирилица
13/10/2024 |  18:52 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Берлински процес - деценијска чекаоница за земаља Западног Балкана на путу према чланству у ЕУ (ВИДЕО)

У Берлину ће сутра бити одржан Самит Берлинског процеса чиме ће се обиљежити десет година од покретања ове иницијативе. Процес који је требао да приближи и убрза пут земаља такозваног Западног Балкана ка Европској унији. Међутим, за десет година ништа конкретно у политичком смислу није се изродило. Нешто конкретнији резултати видиљиви су у областима економије и образовања. Шта је остало од идеје Берлинског процеса и колико су земље региона десет година послије ближе или даље од Европске уније?
Европска унија, Брисел - Фото: РТРС
Европска унија, БриселФото: РТРС

Прије десет година, тадашња канцеларка Њемачке Ангела Меркел покренула је иницијативу која је за циљ имала приближавање земаља региона, односно Западног Балкана Европској унији. Десет година послије, у "европску породицу" нико ушао није. Руководство Републике Српске у више наврата је недвосмислено истицало да не одустаје од европског пута БиХ, али исто тако јасно наглашавајући да неће дозволити да тај пут буде условљен реформама које ће бити на штету Српске и српског народа. Укидање ентитетског вета и реформа Уставног суда БиХ у којем би остали странци, само су неки од услова које Брисел ставља пред БиХ, а на шта Српска не пристаје.

- Треба очекивати да ће поново пред нас поставити питања као што су питања имовине, питања неких других уставних одредби што се тиче саме БиХ. То је вјешто упаковано у причу о неком плану раста или слично, неког Берлинског процеса. Тамо постоје питања која траже читав један национални, политички и народни консензус - рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Један од циљева Берлинског процеса био је и визна либерализација. Грађани већине земаља могу само са личном картом путовити регионом, изузетак је однос БиХ и Србије према самопроглашеном Косову. Политичко Сарајево константно тражи да БиХ уведе безвизни режим за Приштину, на шта Република Српска не пристаје, јер је Косово и Метохија дио Србије.

- Политичари из Сарајева нам стално поручују да се боре против сепаратизма у БиХ, који заправо ни не постоји, али зато стално показују да подржавају сепаратисте у Србији, имајући редовне сусрете са представницима привремених инстутуција у Приштина - истиче Радован Ковачевић делегат у Дому народа у Парламентарној скупштини БиХ.

Данас је на снагу ступила уредба којом носиоци српских пасоша са Косова и Метохије, које издаје Координациона управа Србије, могу да путују у земље ЕУ без виза. Премијер Србије Милош Вучевић уочи пута у Берлин каже да познавајући Аљбина Куртија и његов режим, очекује нове провокације.

- Јер су ме људи који су ветерани тих формата и догађаја, говорим о Берлинској иницијативи, упозорили да сваки пут када је био састанак на том пленарном нивоу се нешто десило лоше по нас на КиМ од стране Приштине. Надам се да тога неће бити - каже Милош Вучевић премијер Србије.

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић од јубилеја Берлинског процеса не очекује никакве конкретне кораке и промјене. Сматра да Њемачка на овај начин покушава да поправи међународни углед и покаже да је и даље најмоћнија држава Европске уније.

- Ово је само покушај да се политички задржи иницијатива и да се, ја бих рекао, задржи шапа на региону, да се да до знања да он припада западној сфери утицаја и ништа више ни мање од тога - додаје Миливојевић.

Берлински процес донио је ипак и нешто позитивно. Оно што се ставља у фокус јесте економска сарадња и олакшана трговина међу земљама региона. За десет година трговинска размјена увећана је за 140 одсто.