latinica  ћирилица
13/10/2024 |  17:41 ⇒ 17:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден допутовао на Флориду да би сагледао штету од урагана Милтон

Предсједник САД Џозеф Бајден допутовао је данас на Флориду да би сагледао штету од урагана Милтон, друге олује која је погодила ову америчку савезну државу посљедњих недјеља, пошто су пораст поплавних вода, несташица горива и нестанак електричне енергије утицали на рашчишћавање остатака.
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW/POOL) -
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW/POOL)

Милтон, у коме је погинуло најмање 17 особа, изазвао је пораст остатака након урагана Хелене, а струја и гориво још увијек нису доступни у многим областима, пренио је Ројтерс.

Бајден је слетио у Тампу јутрос да би обишао погођена подручја из ваздуха на путу за Сент Питерсбург, гдје ће га извјестити о ситуцији федерални, државни и локални званичници у Сент Пит Бичу.

Градоначелници Тампе и Сент Питерсбурга, заједно са другим локалним званичницима, поздравили су Бајдена, који ће се такође, састати са припадницима спасилачких служби и локалним становништвом прије него што се обрати.

Са предсједником САД је допутовала и америчка секретарка за енергетику Џенифер Гренхолм.

Више локација за дистрибуцију горива требало би данас да буде отворено, саопштио је државни оперативни центар за хитне случајеве.

Очекује се да ће се поплаве наставити око залива Тампа и области Санфорд сјевероисточно од Орланда, јер ријечне воде настављају да расту, наводи се на сајту Националне метеоролошке службе.

Градоначелница Сарасоте Лиз Алперт рекла је да се очекује да ће опоравак потрајати дуго, као и обнављање електричне мреже, али да око 80 одсто домаћинстава већ има струју.

Гувернер Флориде Рон ДеСантис рекао је да није склон да спрјечава људе да обнављају своју имовину у угроженим областима.

Иако Милтон није био толико деструктиван као што су званичници првобитно предвиђали, аналитичари су процијенили осигуране губитке на између 30 и 60 милијарди долара.

Бајденова администрација одобрила је савезну помоћ да би помогла становницима и локалним властима да покрију трошкове, али је навела да ће Федералној агенцији за ванредне ситуације бити потребна додатна средства од америчког Конгреса.