latinica  ћирилица
13/10/2024 |  17:00 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Прослављен јубилеј - 100 година од оснивања Епархије бихаћке

Поводом стогодишњице од оснивања Епархије бихаћке у храму Свете Тројице у Бихаћу служена је Света архијерејска литургија коју је служио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, уз саслужење клирика ове епархије. Јубилеј је увеличало и Прво београдско пјевачко друштво.
Бихаћ - Света архијерејска литургија - Фото: СРНА
Бихаћ - Света архијерејска литургијаФото: СРНА

Епархија Бихаћка основана је 1924.године, а обухватала је Бихаћ, Босански Петровац, Босанску Крупу, Сански Мост, Цазин, Кључ, Рибник и Велику Кладушу. Према подацима из 1927. бројала је близу 150.000 православних Срба. На овом подручју данас живи знатно мањи број Срба.

- Значи ми пуно црква, ту се састанемо, али ми је јако жао што нема народа овдје. Ово што дође, све је са стране - каже Даница Зорић, Лохово, Бихаћ.

Иако су ране биле велике и '40-тих и '90-тих година, неопходна је обнова живота, рекао је владика Сергије.

- Сви су страдали и браћа Бошњаци, Хрвати и Срби, негдје мање, негдје више, неко је мање, више крив, сада да гонимо правду није лако али Бог ће свима нама када буде крај овог свијета показати шта је правда и шта је истина. Позивамо на суживот, на љубав - додао је владика Сергије.

Први епископ Епархије бихаћке Венијамин устоличен је у бихаћком храму 27. јуна 1926. године.

Одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ 1930. године Епархија Бихаћка укинута је и раздијељена на сусједне епархије, бањалучку, горњокарловачку и далматинску. Ова епархија обновљена је 1990.године, а сједиште је у Босанском Петровцу.