latinica  ћирилица
13/10/2024 |  13:30 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Кључни закључак годишњице Берлинског процеса - ниједна земља није постала чланица ЕУ (АУДИО)

Делегат у Дому народа у Парламентарној скупштини БиХ Радован Ковачевић истакао је за РТРС да је кључни закључак десетогодишњице Берлинског процеса, чињеница да се ниједна земља изузев оних, које су већ биле чланице ЕУ, није постала чланица уније, те се није значајније приближила самом уласку.


Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић додаје да се десет година, ништа није промијенило.

- Појединачних успјеха јесте било, БиХ је успјела да направи одређене кораке за кандидатски статус. Међутим десет година од почетка Берлинског процеса, ниједна земља изузев оних, које су већ биле чланице ЕУ, није постала чланица уније, те се није значајније приближила самом уласку. То је кључни закључак годишњице - наводи Ковачевић уочи сутрашњег Самита Берлинског процеса.

Истиче, да конкретнког напретка ка ЕУ нема.

- Кључни услов да се започне Берлински процес, јесте да не буде алтернатива за европске интеграција, а испоставља се да највише на то и личи. Када су у питању одређени споразуми, када је ријеч о кретању људи, став Српске је потпуно јасан, оног тренутка када "Косово буде држава", тог тренутка ћемо ми ратификовати ту врсту уговора да људи с Косова могу с личним картама да путују у БиХ. То је нешто што се тиче нас, а предвиђено за земље на Западном Балкану, а не за било какве сепаратистичке покрете. Наши ставови се неће мијењати - наводи Ковачевић.

Што се тиче односа појединих политичара Сарајева, према тзв. привременим институцијама у Пришитини, Ковачевић додаје да је тај однос прилично дискутабилан и не доноси стабилности ни у БиХ, ни у региону.

- Политичари из Сарајева нам стално поручују да се боре против сепаратизма у БиХ, који заправо ни не постоји, али зато стално показују да подржавају сепаратисте у Србији, имајући редовне сусрете са представницима привремених инстутуција у Приштина, које представљају као званичне сусрете, иако би требало да буде јасно да БиХ, не признаје Косово као независну земљу, него напротив, сматра је саставним дијелом Србије. Јако је лицемјерно, наводно се борити против сепаратизма у својој земљи, а истоворемено подржавати сепаратисте у супротној земљи - наводи Ковачевић.

Подсјећамо, у Берлину ће сутра бити одржан Самит Берлинског процеса, на којем ће учествовати представници земаља Западног Балкана и Европске уније.