latinica  ћирилица
13/10/2024 |  12:24 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Како ријешити проблем вршњачког насиља? (ВИДЕО)

Вршњачко насиље све је заступљеније, а облици злостављања све окрутнији, подаци су надлежних институција.
Вршњачко насиље - Фото: РТРС
Вршњачко насиљеФото: РТРС

Малољетници старији од 14 година, због вршњачког насиља, могу кривично одговарати, док су за оне испод 14 година одговорни родитељи. Жртве су други и другачији, а неријетко најлакша мета насилника су сиромашна дјеца, кажу бијељински матуранти.

Истичу да вршњачко насиље иде од баналних до увреда на нивоу економског, односно финансијског стања родитеља.

Овакве појаве забрињавају стручну јавност. Школа, породица и друштво у цјелини, кажу, морају заједно дјеловати.

- Имамо у порасту, поред менталних потешкоћа и различите облике вршњачког насиља, проблеме у адаптацији и адолесцената и младих људи на свеопшта дешавања - наводи психолог у Центру за социјални рад Бијељина Славица Коврлија.

Замјеник oмбудсмана за дјецу Републике Српске Јованка Вуковић истиче да дјецу уче ненасилној комуникацији и рјешавању проблемских ситуација.

- Дакле неће бити једноставно у смислу да је то нешто сасвим ново и другачије, али вриједи кренути и покушати, јер радимо превентивно у борби против насиља - наводи она.

Пред бијељинским Окружним тужилаштвом, прошле године покренуто је 40 поступака против малољетника.

- Имамо поступке, гдје се воде истраге, гдје су дјеца млађа од 14 година, починила кривично дјело, односно тај догађај јесте кривично дјело, али та дјеца нису кривично одговорна, али се поступци воде против родитеља - напомиње главни окружни тужилац Окружног тужилаштва у Бијељини Олга Пантић.

У случајевима у којима су дјеца оштећена правосуђе мора да поступа хитно и без одгађања истраге, оптужбе и суђења. Након недавног инцидента родитељи ученика из Братунца потписали су и петицију којом траже побољшање законских рјешења која ће помоћи смањењу стопе вршњачког насиља у школама.