latinica  ћирилица
13/10/2024 |  12:05 ⇒ 14:10 | Аутор: ТАНЈУГ

КФОР одбацио Куртијев захтјев за повратак зоне безбједности на административној линији

Мисија КФОР-а у Приштини не види могућност обнављања копнене и ваздушне линије безбједности уз административну линију између централне Србијом и АП Косова и Метохије, што је затражио премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.
Косовска Митровица - мост КФОР (фото: TANJUG/ STR/ bs) -
Косовска Митровица - мост КФОР (фото: TANJUG/ STR/ bs)

У одговору КФОР-а на питање приштинске Коха.нет, да ли је могуће испунити Куртијев захтев, наводи се да су копнена и ваздушна зона безбедности потпуно релаксиране 2015. године, као и да у начину на који КФОР поступа нема простора за промјене.

- Блиски контакти са представницима безбједносних организација на Косову и у Србији су кључ за гарантовање стабилне безбједности на Косову и регионалне стабилности - саопштили су из КФОР-а, одговарајући на питање да ли ова војна мисија има опцију да обнови безбједносну зону дуж административне линије.

Из КФОР-а су навели да поступају у складу са Резолуцијом 1244, као и да је КФОР трећи безбједносни систем, у блиској сарадњи са косовском полицијом и Мисијом владавине права ЕУ (Еулексом).

- КФОР има видљиво и флексибилно присуство и помно прати ситуацију. Настављамо да испуњавамо мандат УН - на основу Резолуције 1244 Савјета безбједности Уједињених нација из 1999. године, да допринесемо одржавању мирног и безбједног окружења за све људе и заједнице које живе на Косову, у било које вријеме и на непристрасан начин - наводи се у одговору КФОР-а.

Додаје се и да "командант КФОР-а остаје у блиском контакту са свим својим главним колегама, укључујући представнике безбједносних организација Косова и начелника Заједничког штаба Оружаних снага Србије".

- То је кључ за гарантовање стабилне безбедности на целом Косову и за одржавање регионалне стабилности - саопштио је КФОР.

Курти је јуче затражио од НАТО-а враћање копнене зоне безбедности на периметар од пет километара дуж административне линије, због наводних активности Војске Србије, што је Министарство одбране демантовало.