latinica  ћирилица
13/10/2024 |  11:52 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

УИО: Одузета разна роба процијењене вриједности 200.000 КM (ФОТО)

Овлаштена службена лица Управе за индиректно опорзивање из Регионалног центра Сарајево, током ове седмице извршили су одузимање акцизне и текстилне робе тржишне вриједности процјењене око 200.000 КМ, саопштено је из УИО.
Одузета роба - Фото: Уступљена фотографија
Одузета робаФото: Уступљена фотографија

- На подручју општине Какањ, Илијаш и општине Нови Град Сарајево извршили су провјеру три пословна субјекта гдје су у продајним и складишним просторијама провјераваних субјеката пронашли текстилну робу иностраног поријекла за коју власници нису посједовали документацију о поријеклу. Тржишна вриједност одузете робе износила је око 80.000 КМ. Роба је одузета, а против власника истих од стране Одјека за провођење прописа биће покренути одговарајући судски поступци пред надлежним судом - додаје се у саопштењу.

Фото: Уступљена фотографија

Како наводе, у другој акцији, вриједност одузете робе, односно дувана и цигарета процјењује се на износ од око 120.000 КМ са припадајућим дажбинама.

- Наиме, овлаштена службена лица УИО уз асистенцију полицијских службеника МУП-а Зеничко Добојског кантона, ПС Жепче, поступајући по наредби Суда БиХ, а у вези нелегалног складиштења и прометовања акцизних производа од стране физичког лица извршили су претрес возила, породичних кућа и пратећих објеката на локлалитету општине Жепче - додаје се у саопштењу.

Фото: Уступљена фотографија

Како додају, том приликом у објектима и возилу затечена је одређена количина ситно резаног дувана и цигарета, који нису били обиљежени акцизним маркицама УИО како је то прописано чланом 25. Закона о акцизама у БиХ и без вјеродостојне документације о поријеклу и набавци.

Фото: Уступљена фотографија

- Како су у конкретном случају остварена обиљежја кривичног дјела "недопуштен промет акцизних производа" и "недопуштено складиштење робе", Кривичног закона БиХ, овлаштена службена лица УИО извршила су одузимање наведене акцизне робе, а против осумњиченог лица биће поднесен Извјештај Тужилаштву БиХ о почињеном кривичном дјелу - додаје се у саопштењу.

Фото: Уступљена фотографија

УИО је и овог пута позвао све грађане да на отворену линију УИО број 080 02 06 07 пријаве сваки облик нелегалне трговине, пореске или царинске утаје. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.