latinica  ћирилица
13/10/2024 |  10:02 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

Деђански: У америчкој политици корупција је легализована кроз донације

Политички аналитичар Стевица Деђански рекао је да је у америчкој политици корупција легализована кроз донације, о чему говори и то што је кандидат демократа за предсједника САД Камала Харис за кратко вријеме скупила много новца, те указао да то уједно показује и огроман страх елита везаних за Демократску странку од побједе републиканског кандидата Доналда Трампа.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

Деђански је подсјетио да је Трамп рекао да ће их промијенити и склонити и промијенити курс којим је до сада вођена Америка.

- Тај страх код њих је изазвао реакцију да донације за Харисову буду много веће, али мислим да је то узалудно, јер Трамп готово извесно побеђује на предстојећим председничким изборима - рекао је Деђански Срни, коментаришући податак да је Харисова, према тврдњама медија, за три мјесеца обезбиједила више од милијарду долара од донација, а Трамп од номинације до сада 853 милиона долара.

То, указао је Деђански, говори да Американци имају једна правила за цијели свијет, а друга за себе.

Он је истакао да финансирање кампања предсједничких кандидата на изборима у САД и огромне суме које се током изборне кампање прикупљају показују да је у америчкој политици корупција легализована кроз донације.

- Американци воле да дијеле лекције буквално свима у свету да треба да се води демократска и независна политика и да се на политичаре не утиче од привреде и осталих, а код њих је легализована корупција кроз донације, односно кроз лобирање - рекао је Деђански.

Он је рекао и да разне земље плаћају лобисте у Америци, који су конгресмени и сенатори, као и да се то сматра нормалним.

- Када толики новац добијају људи који су изабрани, замислите ко све има интереса да улаже у предсједничке кандидате и да ли, гледано из логичког угла обичног човека, ти људи после имају обавезу према онима од којих су добили новац. Наравно да имају, јер нико не даје новац ако за то не очекује неку контрауслугу - навео је Деђански.

Према његовим ријечима, нема дилеме да они који дају донације имају интерес због којег финансирају предсједничке кандидате, мало се коцкајући, у зависности од тога за кога се процјењује да ће побиједити.

- Наравно, постоји и политички угао гледања на ову ствар. Неко не подржава политику демократа која је разорила светску привреду, а неко не подржава Трампа, који то хоће да промени - рекао је Деђански.

Предсједнички избори у САД биће одржани 5. новембра.

Ово су 60. предсједнички избори у Америци, а побједник ће на дужности наслиједити садашњег предсједника САД Џозефа Бајдена, који се повукао из предсједничке трке након процјене Демократске странке да нема шанси за тријумф над Трампом, због чега су демократе кандидовале Камалу Харис.