latinica  ћирилица
13/10/2024 |  08:34 ⇒ 10:02 | Аутор: РТС

Сукоб на југу Либана; Иран обавијестио САД да ће узвратити на сваки изрелски напад

Настављају се борбе на Блиском истоку. Си-Ен-Ен је јавио да је Иран обавијестио САД да ће узвратити на сваки нови изрелски напад. ИДФ је саопштила да је Хезболах испалио око 320 пројектила из Либана на Израел током Јом Кипура, најсветијег дана јудаизма. УН и НВО забринути за особље које су Хути заробили због "шпијунске мреже САД-Израел".
Газа (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER/илустрација) -
Газа (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER/илустрација)

Сирене на сјеверу Израела

Сирене за упозорење на претећи ракетни напад из Либана активиране су у Хаифи, Акри и околним општинама на сјеверу Израела.

ИДФ: У кућама цивила у јужном Либану пронађено сакривено оружје Хезболаха

На југу Либана откривено је више десетина складишта са оружјем сакривеним у кућама цивила, саопштила је израелска војска.

Оружје су открили припадници борбеног тима 8. Бригаде и елитне

Ноћни израелски напад на Либан, 15 страдалих

Најмање 15 особа је убијено, а десетине су повријеђене, у израелским нападима на два подручја на сјеверу земље и једно јужно од главног града, саопштило је либанско министарство здравља.

Либански медији извјештавају о снажној експлозији у Бејруту.

Напад израелских квадрокоптера на цивиле у Џабалији

Израелска војска извршила је напад квадрокоптерима на цивиле у избегличком кампу Џабалија у сјеверном дијелу Газе.

Видео приказује људе како бјеже, укључујући дјецу, на звук приближавања квадрокоптера прије него што експлодира бомба.

Израелска војска покренула је копнену офензиву у Џабалији. На том подручју заробљено је 10.000 људи без воде и хране.

Др Моунир ел Бурсх, рекао је да је у израелској опсади северног дела Појаса Газе, током прошле седмице, убијено најмање 200 људи.

Сукоби Хезболаха и израелских трупа на југу Либана

Либанска милитантна група Хезболах саопштила је да се два пута сукобила са израелским трупама у близини либанског пограничног села Рамија.

Борбе су, наводе, трајале око сат времена.

Из ИДФ-а нема коментара о наводном инциденту.

ИДФ је 2019. открио "најдужи и најзначајнији" прекогранични тунел за нападе Хезболаха који је откривен током операције "Сјеверни штит". Подземни пролаз је почињао близу Рамије.

УН и НВО забринути за особље које су Хути заробили због "шпијунске мреже САД-Израел"

Агенције Уједињених нација и невладине организације изразиле су озбиљну забринутост због кривичног гоњења великог броја њихових запослениих које су ухапсили припадници јеменских побуњеника Хута, затраживиши да одмах буду ослобођени.

Хути, које подржава Иран, заробили су више десетина чланова особља УН и других хуманитарних организација, највећи дио њих од јуна, тврдећи да припадају "америчко-израелској шпијунској мрежи", што УН негирају.

У саопштењу које су потписали директори агенција УН и међународних НВО наводи се да су изузетно забринути због тога што де факто власти Хута желе да кривично гоне значајан број њихових колега које су произвољно ухапсили.

Међу потписницима саопштења су шеф Свјетске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус, директорка УНЕСЦО Одри Азулеј, шеф УН за људска права Фолкер Турк и извршни директор организације Оксфам Интернешенел Амитаб Бехар.

Хути су отели, привели и мучили стотине цивила, међу којима и запослене у УН и НВО, од почетка грађанског рата у Јемену 2014., показују подаци група за заштиту људских права.

У јуну су ухапсили 13 припадника УН, међу којима шесторо запослених у Канцеларији за људска права, као и више од 50 чланова особља НВО и једног запосленог у амбасади.

Још двоје запослених у Канцеларији за људска права УН приведено је у новембру 2021. и августу 2023. и са свима њима се не може ступити у везу.

Амерички званичници: Израел ће напасти иранску војну и енергетску инфраструктуру

Амерички званичници вјерују да је Израел сузио циљеве у свом одговору на недавни ракетни напад Ирана на војну и енергетску инфраструктуру.

Нема назнака да ће Израел циљати нуклеарна постројења или извршити атентате, наводи се у извјештају позивајући се на неименоване америчке званичнике, додајући да Израел није донео коначне одлуке о томе како и када ће дјеловати.

Израел је рекао да би ирански напад са око 200 балистичких пројектила на земљу "имао посљедице".

Ен-Би-Си: Израел сузио циљеве за свој планирани одговор на напад Ирана

Амерички званичници верују да је Израел сузио циљеве за свој планирани одговор на недавни напад Ирана на војну и енергетску инфраструктуру, наводи Ен-Би-Си њуз, преноси Тајмс ов Израел.

Нема назнака да ће Израел циљати нуклеарна постројења или извршити атентате, каже се у извјештају који се позива на неименоване америчке званичнике, додајући да Израел није донио коначне одлуке о томе како и када ће дјеловати.

Амерички и израелски званичници рекли су да би одговор могао доћи током актуелног празника Јом Кипура, наводи се у извештају.

Израел је више пута говорио да ће одговорити на ирански ракетни напад 1. октобра, покренут као одмазду за израелске нападе у Либану и Гази и убиство лидера Хамаса у Ирану.

Број убијених у израелским нападима на избеглички камп Џабалија на северу Газе, порастао је на 30, саопштила је Агенција за цивилну заштиту у Гази.

Најмање 42.175 Палестинаца је страдало, а 98.336 их је повријеђено у израелској офанзиви од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази.

Палестинци су позвали Сједињене Америчке Државе да престану да подржавају Израел и приморају израелску владу да "прекине агресију" и повинује се међународним резолуцијама.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ саопштио је да Европска унија изражава озбиљну забринутост због приједлога закона о раду Агенције УН за помоћ палестинским избјеглицама (УНРВА) који се тренутно разматра у израелском парламенту.

Како се наводи у саопштењу ЕУ, усвајање овог закона ставило би ван снаге споразум између Израела и УНРВА из 1967, зауставило би све операције Агенције у Израелу и Источном Јерусалиму и уништило би њене активности које спасавају животе у Гази.

Иран је забранио пејџере и воки-токије на свим летовима, преноси АФП, позивајући се на локалне медије, недјељама након серија смртоносних експлозија пејџера у Либану, за које се окривљује Израел

Никарагва прекида дипломатске односе са Израелом, саопштиле су власти те централноамеричке земље, назвавши израелску владу "фашистичком" и "геноцидном".