latinica  ћирилица
12/10/2024 |  18:23 ⇒ 13/10/2024 | 11:44 | Аутор: РТРС

"Актуелна питања историје српског језика" - тема научног скупа у Андрићграду (ВИДЕО)

"Актуелна питања историје српског језика" тема је научног скупа чији је организатор Одјељење за српски језик Андрићевог института.
Андрићград - Фото: СРНА
АндрићградФото: СРНА

У Андрићграду окупили су се еминентни историчари српског језика и професори са универзитета из Србије, Републике Српске и Црне Горе, а циљ им је представљање српске историје у правом свјетлу.

Руководилац Одјељења за српски језик Андрићевог института Милош Ковачевић истакао је да се готово па не зна, шта припада српској историји језика.

- Јер кад Бошњаци "узму" оно што мисле да им припада, када Хрвати узму оно што мисле да је "њихово", заправо се покаже да од српске историје чисто српскога готово да нема ништа. Када се то мало другачије постави онда се види заправо да су то све српска историја језика - додаје он.

Професор Александар Милановић истиче значај Зброника.

- Тако да имамо и социјално-лингвистиче приступе, текстолошке, граматичке, семантичке и све друге, што ће када једног дана добијемо Зборник, представљати заокружену, лијепу слику о томе шта су актуелна питања историје српског језика и на који начин смо ми на њих одговорили - истиче он.