latinica  ћирилица
12/10/2024 |  16:05 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

У Хашанима одржана манифестација "Ћопићевим стазама дјетињства" (ВИДЕО)

У Хашанима родном мјесту књижевника Бранка Ћопића одржана је манифестација "Ћопићевим стазама дјетињства".
Ћопићевим стазама дјетињства - Фото: РТРС
Ћопићевим стазама дјетињстваФото: РТРС

Уручене су и награде за најуспјешније литерарне радове као и награда "Благодарје" коју додјељује Фондација Бранко Ћопић.

Најуспјешнији литерарни рад о теми: "Један је Бранко Ћопић", према оцјени представника Фондације "Бранко Ћопић" је рад ученице Валентине Прејевић из Прњавора.

- Много ми значи и много сам поносна што сам данас овдје. Пошто сам девети разред обрадила сам многа дјела Бранка Ћопића и није ми било тешко саставити - каже Валентина.

Награда Фондације "Благодарје" ове године уручена је професору Бранку Тошовићу, сенатору Антону Касиповићу и Музеју Југославија у Београду.

- Награда значи подстрек, награда значи да оно што смо започели у Аустрији да смо на правом путу - навео је Тошовић.

- Све што се везује за Бранка Ћопића је огромно.Оно што ме мало збуњује осим што ми је драга да неко процјењује да завређујем такву награду јесте то да добијеш награду човјека којег су мимоишле све награде - додао је Касиповић.

Ове године манифестација је уприличена у непосредној близини школе гдје су у току радови на реновирању куће у којој ће бити смјештена Фондација Бранко Ћопић.

- Манифестација овогодишње Ћопићеве стазе је у знаку 40 годишњице Ћопићеве смрти. Потом 75 година је протекло од објављивања свјетски познате знамените Јежеве кућице - навела је Мирјана Стојисављевић, предсједница Фондацје Бранко Ћопић.

- Бранко Ћопић је заиста остао упамћен као један од најплодоноснијих и најпревођенијих српских писаца. И готово да не постоји школска лектира да његово дјело није саставни те школске лектире - истакла је Тања Ђаковић, помоћник министра за културу.

Осим ученика из Приједора и Прњавора чије школе носе име Бранка Ћопића, своје стихове у Хашанима говорили су и књижевници.