latinica  ћирилица
12/10/2024 |  15:45 ⇒ 16:01 | Аутор: РТРС

Општина Петрово обиљежила 33 године постојања и крсну славу (ФОТО)

Озренска општина Петрово обиљежила је 33 године постојања и крсну славу Светог Кирјака Отшелника - Михољдан.
Општина Петрово - Фото: РТРС
Општина ПетровоФото: РТРС

Док раде на привлачењу инвеститора у реалном сектору у овој општини шансу за развој виде и у пољопривреди и туризму. Буџет је стабилан,све обавезе се исплаћују редовно , а ради се и на инфраструктурним пројектима. Раст је забиљежен у привредном сектору,отварани су нови производни погони, па расте и број запослених.Тако општину Петрово види начелник Озрен Петковић.

- Преко 1.000 је људи у реалном сектору и биљежимо пораст, имамо два, три отворена погона, гдје је сва производња усмјерена ка извозу. Терме Озрен стабилно функционише, расте број ноћења, број гостију, то нам је шанса коју требамо још више искористити - истакао је начелник општине Петрово Озрен Петковић.

Порастом броја запослених и у вртићу се тражи мјесто више. За проширење капацитета средства је обезбиједио Кабинет предсједника Српске. Повећава се и број сеоских домаћинстава захваљујући посјећености манастира Озрен. Овдје се уздају и у бољу путну комуникацију ка Добоју. Прате активности на изградњи брзе цесте или ауто-пута који ће повезивати Добој и Тузлу, а на који ће бити наслоњена и ова локална заједница. То прижељкују и мјештани.

Петрово је пољопривредни крај. Уз редовна подстицаје нижу се и пројекти подржани од стране ресорног министарства па је највише општинско признање-повеља Михољско љето, уручена управо Министарству пољопривреде. За пет година пољопривредницима је исплаћено око 870.000 марака.

- У 2024. години обезбијеђена су средства у вриједности од 145.000 КМ за капиталне инвестиције, из општине Петрово је предложено 7 пројеката за трактор, за прикључке, опрему у сточарству и за инфраструктуру - додао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Раденко Лакетић.

На данашњи дан прије 33 године привремена скупштина ове локалне заједнице донијела је одлуку о проглашењу општине Петрово, коју је озаконила Народна скупштина Републике Српске. На тај начин враћен јој је статус општине који је изгубила 1962.године. За њену и слободу Српске, страдало је 228 бораца из Петрова којима је, поводом дана и крсне славе општине, Михољдана, служен парастос. 

ФОТО: РТРС