latinica  ћирилица
12/10/2024 |  15:03 ⇒ 15:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Влада Камеруна забранила медијима да пишу о здрављу предсједника

Камерунска влада забранила је медијима да пишу о здрављу предсједника Пола Бије, чије је одсуство од прошлог мјесеца изазвало спекулације о његовом здравственом стању.
Предсједник Камеруна (Фото: EPA-EFE/ETIENNE MAINIMO) -
Предсједник Камеруна (Фото: EPA-EFE/ETIENNE MAINIMO)

У писму регионалним гувернерима од 9. октобра, које је дистрибуирало Министарство унутрашњих послова земље, каже се да је у Камеруну забрањена свака дискусија о здравственом стању 91-годишњег Бије, преноси Ројтерс.

- Од сада је строго забрањена свака дебата у медијима о здравственом стању предсjедника. Прекршиоци ће одговарати у складу са законом - истакао је министар унутрашњих послова Пол Атанга Нџи.

Он је подвукао да је разговор о предсjедниковом здрављу "питање националне безбjедности".

Наложио је гувернерима да створе јединице за праћење емитованих садржаја на приватним медијским каналима и друштвеним мрежама.

Бија се није појављивао у јавности од почетка септембра. Његов неуспјех да присуствује планираном самиту у Француској прошлог викенда додатно је подстакао јавну дебату о његовом здрављу.

На друштвеним мрежама се претпостављало да је Бија можда преминуо, пише Блумберг.

Ове недеље, власти су издале саопштење да је предсједник био у приватној посјети Женеви и да је доброг здравља, одбацујући извјештаје о његовој болести.

Камерун је имао само два предсједника од стицања независности од Француске и Велике Британије почетком 1960-их. Бија је на власти у Камеруну од 1982. године.