latinica  ћирилица
12/10/2024 |  14:00 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Србац обиљежава Дан општине: Сјећати се страдалих за одбрану Српске и за слободу

На централном спомен-обиљежју погинулим борцима у Српцу данас је положено цвијеће и служен помен за страдале, чиме је почело обиљежавање Дана и крсне славе општине - Покрова Пресвете Богородице.
Србац обиљежава Дан општине - Фото: СРНА
Србац обиљежава Дан општинеФото: СРНА

Након парастоса, који је служио свештеник србачке парохије Миле Дринић, присутнима се обратио начелник општине Млађан Драгосављевић, који је истакао да је обиљежавање славских свечаности почело управо на овом мјесту како би се исказала захвалност онима који су дали живот за Републику Српску.

- Када је требало да крену да бране своје породице и кућне прагове, нису размишљали ниједног момента и њихов идеал је био да одбране Републику Српску и остваре слободу у којој данас уживамо, због чега ћемо им бити вјечно захвални. На нама је да будемо достојни њихове жртве, а у томе ћемо успјети ако наставимо сложно и солидарно да јачамо нашу локалну заједницу као мјесто напретка. Тако ћемо јачати и Републику Српску - истакао је Драгосављевић.

Цвијеће су на спомен-обиљежје положиле породице погинулих бораца, заједничка делегација општине Србац и Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, делегације Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, Полицијске станице Србац, СУБНОР-а, Мјесне борачке организације Србац и друге делегације.

На споменик су цвијеће положили и помоћник министра за пољопривреду у Влади Републике Српске Саша Лалић и некадашњи генерал Војске Републике Српске Милан Торбица.

Обиљежавање Дана и крсне славе општине наставља се сутра када је у 18.00 часова у Дому културе "Угљеша Којадиновић" планирано отварање изложбе слика под називом "Сублимација синергије манастира Осовица" академске сликарке Јелене Вушуровић са Цетиња, а у 19.00 часова свечана академија уз уручење општинских признања и културни програм.