latinica  ћирилица
12/10/2024 |  13:15 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Тадић: Одлуке крњег Уставног суда - наставак неприхватања историјских чињеница

Правник Огњен Тадић изјавио је да намјера мијешања у образовни систем Републике Српске од групе судија окупљене у крњем Уставном суду БиХ, која себи противуставно присваја надлежности тог суда, није ништа друго него наставак већ показаног неприхватања историјских чињеница.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

- Једино што тиме постижу је то да новим генерацијама нико боље од крњег Уставног суда БиХ неће нагласити колико је важно да уче о Радовану Караџићу и Ратку Младићу, што је добро и похвално, као и ономе што се није требало десити - рекао је Тадић, коментаришући одлуку крњег Уставног суда БиХ да привремено обустави примјену дијела Правилника о наставном плану и програму за основно васпитање и образовање Републике Српске и прилога за наставни предмет Историја за девети разред основне школе који се односи на тему о Српској и Одбрамбено-отаџбинском рату.

Он је констатовао да је група судија окупљена у крњем Уставном суду БиХ трагикомична и да све ово чине због тога што се већ деценијама баве ревизијом и рушењем Дејтонског мировног споразума и његовим усклађивањем са ратним циљевима политичког Сарајева који су поражени и у рату и у Дејтону.

- Раније су оспоравали да је 9. јануар 1992. године проглашен настанак Републике Српске, а овај пут ће, изгледа, оспоравати да је Караџић био предсједник Републике Српске и да је Младић био командант Војске Републике Српске, а због чега су, што је сваком нормалном логично, прилични историјском уџбенику који говори о периоду послије распада Југославије - рекао је Тадић.

Крњи Уставни суд БиХ јуче је привремено обуставио примјену дијела Правилника о наставном плану и програму за основно васпитање и образовање Републике Српске и прилога за наставни предмет Историја за девети разред основне школе који се односи на тему о Републици Српској и Одбрамбено-отаџбинском рату.

Министарство просвјете и културе Републике Српске оцијенило је да је крњи Уставни суд БиХ одлуком о привременом обустављању дијела Правилника Републике Српске о уџбенику за историју за девети разред основне школе показао намјеру да нанесе штету Српској, јер овакво поступање није у складу са правним нормама.