latinica  ћирилица
12/10/2024 |  12:17 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Служен парастос за 12 бораца војске Српске из Шипрага

У мјесној заједници Шипраге данас је служен парастос за 12 бораца Војске Републике Српске погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату и том приликом поручено да је Српска једини гарант опстанка српског народа на овим подручјима.
Шипраге - парастос - Фото: СРНА
Шипраге - парастосФото: СРНА

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић истакао је да је неопходно културу сјећања преносити на млађе нараштаје.

- Да није било Војске Републике Српске, данас не би постојала ни Република Српска која је једини гарант опстанка српског народа на овим подручјима. Морамо бити поносни на све који су на позив отаџбине узели пушку у руке и омогућили да данас уживамо у слободној Српској - рекао је Савановић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан нагласио је да погинули борци не смију бити заборављени јер су животе дали за отаџбину.

- Ова спомен-плоча има велики историјски значај и остаје као свједочанство будућим генерацијама о несебичној жртви ових људи за одбрану свог народа - рекао је Сакан.

Парастос погинулим борцима мјесне заједнице Шипраге, чија се имена налазе на спомен-плочи, служио је протонамјесник парохије шипрашко-грабовачке Божидар Куртиновић, а вијенце су положиле делегације општине Котор Варош и општинске Борачке организације.