latinica  ћирилица
12/10/2024 |  12:12 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Илић: Циљ одлука крњег Уставног суда БиХ је да наштете Српској

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Младен Илић изјавио је да је циљ одлука наручене институције зване Уставни суд БиХ искључиво то да штете Српској и оне немају никакву правну снагу, те нагласио да Република Српска мора да кроз образовање чува историју српског народа, а тиме и будућност свих генерација.
Младен Илић - Фото: РТРС
Младен ИлићФото: РТРС

Коментаришући одлуку крњег Уставног суда БиХ да привремено обустави примјену дијела Правилника Српске о уџбенику за историју за девети разред основне школе, Илић је рекао за Срну да су често на дјелу покушаји из Сарајева на прекрајању историје српског народа, што је недопустиво.

- Опште је познато да је све што има везе са образовањем на територији Републике Српске искључиво у нашој надлежности. Институције Републике задужене су да уређују ову област и нико нема право да се мијеша у ово - истакао је Илић.

Он је нагласио да Уставни суд БиХ наставља да се бави Републиком Српском, умјесто стварним надлежностима.

Према Илићевим ријечима, Република Српска и њена Влада морају кроз образовање да чувају историју српског народа.

- Кроз образовање чувамо и будућност свих генерација, тако да је ово једно од најважнијих питања за наш народ на овим просторима - напоменуо је Илић.

Крњи Уставни суд БиХ јуче је привремено обуставио примјену дијела Правилника о наставном плану и програму за основно васпитање и образовање Републике Српске и прилога за наставни предмет Историја за девети разред основне школе који се односи на тему о Републици Српској и Одбрамбено-отаџбинском рату.

Министарство просвјете и културе Републике Српске оцијенило је да је крњи Уставни суд БиХ одлуком о привременом обустављању дијела Правилника Републике Српске о уџбенику за историју за девети разред основне школе показао намјеру да нанесе штету Српској, јер овакво поступање није у складу са правним нормама.