latinica  ћирилица
12/10/2024 |  11:27 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Додик се бори против утвара, добра идеја о референдуму

Политиколог Ненад Кецмановић рекао је да Срби, ако хоће да их схвате озбиљно, треба да буду немирни како би неоколонијални протекторат учинили нестабилним и на српском невеликом простору, те истакао да је добра идеја о референдуму у Републици Српској о процесу пред Судом БиХ против предсједника Српске Милорада Додика, који се у Сарајеву бори против утвара на некој врсти кафкијанског процеса.
Ненад Кецмановић - Фото: РТРС
Ненад КецмановићФото: РТРС

Кецмановић је рекао и да овакав процес очигледно служи да се тобоже правно покрије политичка одлука протектората да суспендује једног од првобораца против униполарне хегемоније.

Он је истакао да Додик деценијама грчевито брани Српску својим политичким искуством и храброшћу, вјештином и инстинктом, а "запаљивом реториком" вратио је Србима самопоштовање и самопоуздање, те за протекторат постао проблем свих проблема у ионако по свему проблематичној БиХ.

- Пошто му не могу му ништа, јер вољом народа побеђује из избора у изборе, смислили су да га удаље са политичког игралишта", указао је Кецмановић и напоменуо да би без Додика, као капитена уиграног тима, Српска губила утакмице.

Он је напоменуо да се непостојеће изводи из непостојећег, односно да се предсједнику Републике Српске суди зато што је прекршио закон самозваног високог представника, као и да се процес води на суду који не постоји у Дејтонском мировном споразуму.

Кецмановић сматра да би све могло да се заврши на једном рочишту да /Кристијан/ Шмит као свједок одговори на једно једино питање Додикових адвоката, које гласи: На основу чега се представља и понаша као да је високи представник УН у БиХ?

-Све даље би постало сувишно, али је судија Сена Узуновић одбила да позове крунског сведока попут /Антонија/ Гутереса, генералног секретара УН, који је сакрио записник на седници Савета безбедности УН, на којој је Шмит кобајаги изабран - навео је Кецмановић у ауторском тексту за "Политику".

Према ријечима Кецмановића, Додик је судницу и све око суднице изабрао као позорницу на којој ће раскринкати утваре, гдје га га маса дочекује на улазу и скандира му са галерије, а након рочишта слиједе конференције за медије, на којима предсједник Српске и његови адвокати анализирају рочиште.

Подсјетивши да су институције Републике Српске донијеле одлуку да неће поштовати одлуке ни фиктивног високог представника Шмита, ни фиктивног суда БиХ, он је указао да је Додик могао мирне душе да се не појави на суђењу.

Кецмановић је упозорио да ако Срби буду понављали мантру "мир и стабилност" западне силе, које траже да се не таласа док не заврше важније послове по свијету попут Украјине, Газе и Либана, још јаче ће притиснути Српску и њеног лидера.

Он сматра да би, уз мјере које су већ позитивно тестиране као што је повлачење свег кадра из заједничких институција у Сарајеву, прекид комуникације са англоамеричким дипломатама и забрану Шмиту да улази у Српску, између осталог требало вратити све отете ентитетске надлежности, укинути све наметнуте законе.

- Зашто не и гандијевска пасивна резистенција или `догађања народа` пред западним конзулатима са шаторима, кетерингом и другим протестним реквизитима. Ваљда смо толико научили из њихових обојних револуција којима су рушили власти по свету, па бисмо и ми могли да рушимо окупациону власт в.п. и ПИК-а - навео је Кецмановић.

Он истиче да Република Српска треба да се понаша тако као да самозваног високог представника нема зато што је "тај лажњак увлачи у игру самим тим што сви реагују на његове одлуке".

- Чак и када га само поменемо, ми признајемо да постоји. Ако је Српска рекла да је туриста, онда нека туристички савез провјери је ли платио боравишну таксу. Уместо њиховог Дејтона плус, зашто не Дејтон нула и и враћамо се на статус кво анте - нагласио је Кецмановић.

Он је навео да Српска има границе, Устав, територијално-етничку концентрацију, демократски изабрану власт, институције, државне симболе и мрежу привредних представништава по свијету, потенцијално мрежу амбасада, има Србију у залеђини и моћног пријатеља Русију.

Да би се мирно раздружила од Федерације БиХ, истиче Кецмановић, Република Српска не мора да пита ни Сарајево, ни Вашингтон, нити Брисел, а има и припремљене законске и подзаконске документе о враћању отетих надлежности.

- Потребно је једно кратко заседање Народне скупштине са једном тачком дневног реда - `Хоћемо ли, хоћемо!`, а онда затражити помоћ пријатеља Путина, Орбана и Сија, док се Вучић подразумева. Боцан Харченко ономад рече да ће Русија на све начине бранити сва дејтонска права Републике Српске - истакао је Кецмановић.

То су, навео је Кецмановић, писмом Додику потврдили /министар иностраних послова Руске Федерације/ Сергеј Лавров и /предсједник Јединствене Русије/ Дмитриј Медведев.

- Зна се и шта значи `на све начине`, али и то да је Дејтон давно очерупан. Неко од Руса је још раније рекао - `Ако нас позовете, доћи ћемо` - додао је Кецмановић.

Он је истакао да су очеви оснивачи правили Српску у неповољнијим околностима и створили је упркос томе што су се сви осим мајке Србије уротили против ње.

Кецмановић сматра да је глобални контекст повољан за Републику Српску, али и крајње опасан по њу, као и да треба имати на уму да се исламски екстремизам поново буди у ФБиХ, баш као и заговорници другог полувремена грађанског рата у БиХ.