latinica  ћирилица
12/10/2024 |  10:26 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Видовић: Српска економски стабилна, идемо у нове пројекте

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је за Срну да је финансијско стање у Српској стабилно упркос економским и политичким санкцијама, те поручила да се из буџета измирују све обавезе, што је пројектовано и за наредне три године, а што ће омогућити нове инвестиције вриједне неколико милијарди КМ.
Зора Видовић - Фото: СРНА
Зора ВидовићФото: СРНА

- Код нас је јавни дуг 31 одсто, а законом дозвољен је 55 одсто од БДП-а. Укупан дуг је око 37 одсто, а према закону дозвољени дуг је 60 одсто. Ми се држимо те границе и мислим да је тај дуг доста низак. На крају године он ће се показати као још нижи зато што ће БДП, који смо ми планирали ове године, бити далеко већи -навела је Видовићева у подкасту СРНЕ.

Она је указала да је ријеч о изузетно ниском задужењу с обзиром на то да је раније тај дуг, док је опозиција била на власти, досегао историјски максимум, и то са ниском стопом БДП-а.

ПРИЧА ОПОЗИЦИЈЕ О БАНКРОТУ НЕ ПИЈЕ ВОДУ, НЕЈАСНО ДА НЕКО ПРИЖЕЉКУЈЕ БАНКРОТ СВОЈОЈ РЕПУБЛИЦИ И ЊЕНИМ СТАНОВНИЦИМА

- Они су тада имали укупан дуг 59 одсто, а граница је била 60 одсто. Јавни дуг им је био 54,9 одсто, а горња граница је је била 55 одсто. То значи да су и на једном и на другом дугу били на граници која је одређена законом. Чињеница да су они тада имали пет милијарди БДП, а били су задужени три милијарде. Ми данас имамо 16,5 милијарди БДП, а задужени смо пет милијарди. То је проста рачуница и сваки грађанин то може израчунати, тако да је њихова прича о садашњем наводном енормном задужењу не пије воде и служи само у јефтине дневно-политичке сврхе - нагласила је Видовићева.

Она је истакла да Влада Републике Српске редовно измирује све своје обавезе, те да није каснила ниједна исплата и да је због тога Српска и добила одличан кредитни рејтинг реномираних европских кућа.

- Мене чуди опозиција која живи у Републици Српској, а стално говори о банкроту. Међутим, иако су то прижељкивали, мада ми није јасно да тако нешто може неко да желе својој републици и суграђанима, то се није остварило, нити ће. Ми имамо законе које поштујемо. Имамо добар рејтинг европских кућа, добили смо `Б` стабилан рејтинг. То значи да дужник може и да је способан да благовремено и у потпуности испуни своје обавезе. Без обзира што америчка Амбасада у БиХ говори другачије, ово је ријеч стручњака и реномираних кућа - нагласила је Видовићева.

УПРКОС ПРИТИСЦИМА АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ, СРПСКА ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛНА И ИДЕ У НОВЕ ПРОЈЕКТЕ

Она је навела да постоје проблеми на међународном финансијском тржишту на које је Република Српска раније успјешно излазила, али, упркос антипропаганди америчке Амбасаде у БиХ, постоје могућности за задужење по ниским каматним стопама за реализацију бројних инфраструктурних пројеката.

- Без обзира што нас и америчка Амбасада и овај такозвани високи представник промовишу у јавности као врло непоуздане, ми имамо изузетан добар однос са Свјетском банком која нама нуди финансирање пројеката који су од великог значаја - истакла је Видовићева.

Говорећи о инфраструктурним пројектима и њиховом финансирању, министар финансија Српске наводи да је до краја године планирано потписивање уговора са Свјетском банком за изградњу пута на дионици Фоча-Шћепан поље.

- Сад тренутно у Републици Српској имамо у реализацији пројекте у вриједности двије милијарде и 800 милиона КМ. То је изван оног што буџет издваја за инвестиције, а у наредној години то ће бити негдје близу четири милијарде јер у овој години доћи ће и до потписивања уговора о изградњи дионице ауто-пута на коридору `Пет це` од Вукосавља до Брчког - нагласила је Видовићева.

БУЏЕТ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ БИЋЕ ЗАСНОВАН НА РЕАЛНОЈ ПРОЦЈЕНИ

Говорећи о буџету за наредну годину, Видовићева је напоменула да ће он бити заснован на реалној процјени, те навела да је инфлација сведена на 1,1 одсто.

- Инвестиције из буџета су највеће у здравственом сектору и сада имамо око 800 милиона инвестиција, уз оне од двије милијарде и 800. У наредној години се планира још око 330 милиона. Међутим, не заостаје много ни образовање, јер у Источном Сарајеву имамо велика улагања када је ријеч о изградњи студентских домова и факултета - навела је Видовићева.

Она је подсјетила да је буџет Републике Српске био у значајном суфициту, али да је период пандемије вируса корона учинио своје и негативно се одразио на финансије.

Према њеним ријечима, постоји план да се до 2026. године достигне суфицит.

- Ми смо на сједници Народне скупштини 2023. године донијели програм консолидације буџета, према којем 2026. треба да будемо у суфициту. Ми се тога држимо. Прошле године буџет је био у дефициту 257 милиона, тако је пројектовано. План је да до 2026. године буџет буде опет у суфициту - најавила је Видовићева.

ВЛАДА НА УСЛУЗИ СВИМ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА, НОВАЦ СЕ МОРА ТРОШИТИ ОДГОВОРНО

Министар финансија Републике Српске нагласила је да Влада објективно приступа свим проблемима у локалним заједницама, те да се не прави разлика у томе ко управља општином или градом.

- Ми једнако приступамо свакој локалној заједници, без обзира ко чини власт и на услузи смо грађанима и њиховим потребама. Навешћу примјер Билеће, општине којој је управљала опозиција на републичком нивоу, којој смо дали два милиона КМ, јер је стање било изуизетно тешко и вјерујем да је и сада тамо тешко. Знам да је и на Сокоцу тешко стање. Ново руководство које ће сада доћи након локалних избора мораће да консолидује стање, да направи план како ће радити и довести стање у општини до колико-толике солидне ситуације - навела је Видовићева.

ЗНАЧАЈНА ПОДРШКА СРБИЈЕ КОЈА СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА ДЕЈТОНСКИ МИРОВНИ СПОРАЗУМ

Видовићева је указала да је значајна подршка Србије Републици Српској, која је заснована на поштовању Дејтонског мировног споразума и уставног уређења БиХ.

- Србија, као што се види из бројних изјава предсједника Александра Вучића и других тамошњих високопозиционираних званичника, апсолутно подржава Дејтонски споразум, као што и ми то радимо. Ми тражимо само да имамо овлаштења која су нам дата Дејтонским споразумом и ништа друго - рекла је Видовићева.

Осим ове, додала је она, значајна је и финансијска подршка Србије.

- Ми смо у свакој општини урадили одређени пројекат из средстава које је Србија дозначила и то је јако важно. Исто тако Србија доста помаже и општинама у Федерацији БиХ. Осим тога, нама веома много значи морална подршка Србије у нашој борби за поштовање Дејтонског споразума и заштите српског национланог питања и Републике Српске - истакла је Видовић.

СРПСКА ЋЕ ПРУЖИТИ ПОДРШКУ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА У ФБиХ

Она је оцијенила да је евидентан недостатак помоћи федералних власти локалним заједницама у том ентитету гдје живи већински српски народ или је заступљен у значајној мјери.

Према њеним ријечима, то се огледа у недостатку средстава за изградњу инфраструктуре или укупног функционисања тих општина.

Она је најавила да ће од наредне године буџетом Републике Српске бити предвиђена
средства за помоћ буџетима локалних заједница у ФБиХ, у износу од по милион КМ, а ријеч је о Дрвару, Грахову, Гламочу и Босанском Петровцу.

- Сада смо се одлучили на један системски начин помоћи, а то значи да ће у буџету Републике Српске за 2025. годину бити ставка за ове четири општине, од по милион КМ, што ће представљати сигурно финансирање. Мислим да ће у великој мјери помоћи њиховим буџетима, који су јако мали - констатовала је Видовићева.

Она је навела и да је Република Српска показала солидарност и када је ријеч о поплављеним општинама у ФБиХ у жељи да се помогне људима у невољи.

- Ми знамо шта то значи, знамо како је било 2014. године када смо ми имали проблем са поплавама у Републици Српској. Пружити помоћ у невољи је сасвим нормално и то ће свако добронамјеран урадити. Предсједник Републике Српске је обезбиједио 250.000 КМ из свог кабинета за потребе угроженог становништва у поплављеним општинама у ФБиХ - рекла је Видовићева.

Она је додала да би вољела такву реакцију видјети и из ФБиХ, али је, нажалост, нема и подсјетила на њихову реакцију током пожара који су љетос задесили Републику Српску.

- Колико смо само чекали да одобре да дође хеликоптер из Србије, што је било веома нехумано. Ми наравно нисмо такви, ми не размишљамо на такав начин и апсолутно смо расположени да помогнемо људима јер знамо у каквој су тешкој ситуацији. Наши људи су имали штету усљед пожара и имали су реакцију какву смо имали из ФБиХ. И, ево, деси се поплава у федералним општинама и ми смо одмах реаговали и финансијски и ангажманом припадника Цивилне заштите Српске - нагласила је Видовићева.

МИНИМАЛНА ПЛАТА У СРПСКОЈ ЗАВИСИ ОД ИСХОДА ДОГОВОРА СОЦИЈАЛНИХ ПАРТНЕРА

Осврнувши се на чињеницу да су отпочели преговори социјалних партнера у Републици Српској о минималној плати, министар финансија каже да је крајње вријеме да се они договре, јер је протеклих неколико година тај износ одређивала Влада.

- Некоректно је било свих ових година да они не могу да се договоре и да Влада мора да реагује. У том случају Влада мора донијети одлуку, и онда су сви незадовољни. Мени је драго што су они почели рано преговоре, имају доста времена до краја године и вјерујем да ће се договорити - рекла је Видовић.

Она је нагласила да ће Влада Републике Српске поштовати све што договоре социјални партнери, те навела да су и синдикатима и послодавцима доступне све информације и статистички подаци које има и Влада и да нема никаквих тајни.

- Заиста не бих улазила у процјену какво ће сада бити стање. Сви имамо исте информације и знамо шта се дешава. Сада само требамо бити реални и понашати се у складу са реалним стањем - поручила је Видовићева.