latinica  ћирилица
12/10/2024 |  09:02 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Којић: Одупријети се покушајима политичког Сарајева и западних амбасада

Одлука крњег Уставног суда БиХ да привремено обустави примјену дијела Правилника Републике Српске о уџбенику за историју за девети разред основне школе показује да политичко Сарајево и западне амбасаде чине све да будућа покољења ускрате за истину о стравичним страдањима српског народа, и Република Српска се таквим покушајима мора што јаче одупријети, рекао је Бранимир Којић предсједник сребреничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

- Да ли је тај исти суд нашао у федералним уџбеницима историје да је у Подрињу убијено 3.267 Срба?! Да ли у Федерацији БиХ /ФБиХ/ уче о страдањима браће Димитријевић, Слободану Стојановићу, Ранкићима са Брежана и многе српске омладине? Да ли је неко дјецу у Федерацији учио о томе шта је преживио Брано Вучетић или можда Цветко Ристић? Да ли та дјеца уче о томе да нико није одговарао за српске жртве?! - пита Којић у изјави Срни.

Он је указао да прије свега сама чињеница да је Уставни суд БиХ у крњем саставу јасно говори да је сада све окренуто против Срба и Републике Српске и то се ужурбано користи како би се удари појачали, а Република Српска ослабила.

- Образложење им је да овом мјером желе заштитити људска права, а ми им кажемо да су нашој дјеци угрожена људска права јер им желе наметнути лаж и прогласити их геноцидним, желе им забранити да уче о стравичним страдањима која су преживјели њихови сродници - нагласио је Којић.

Он је напоменуо да се Република Српска мора што јаче одупријети тим покушајима и свој дјеци дати прилику да уче истину.

- Сада би да се праве паметни и да и нашој дјеци забране да уче о улози Војске Републике Српске, да им забране да уче о генералу Ратку Младићу као човјеку који је спасио српски живаљ од потпуног нестанка у Подрињу, али и на другим дијеловима БиХ - указао је Којић.

Он је, осим свега овога што чини Уставни суд БиХ, указао и на сва оно што ради Суд БиХ према предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника Српске" Милошу Лукићу.

- Наш став је да и Додик и Лукић треба да престану ићи на та суђења док год им буде судио ратни кадар, јер и птице на грани знају какав се исход спрема. Свјесни смо сви да сте, ако сте Србин и закорачите у судницу оваквог суда, одмах осуђени, јер странци су и правили тај суд, као што су и хашки, само са једним циљем, а то је осудити сваког Србина - оцијенио је Којић.

Он је поручио да сви политички чиниоци из Републике Српске треба да заузму став о одбрани Републике Српске.

- Бојим се да креће нова ера напада и удара на све што има везе са Републиком Српском - рекао је Којић.