latinica  ћирилица
12/10/2024 |  08:09 ⇒ 10:35 | Аутор: РТРС

Трбић: Климатске промјене које се дешавају треба да буду упозорење свима (ВИДЕО)

Климатске промјене које се дешавају треба да буду упозорење свима нама, рекао је у Јутарњем програму лиматолог Горан Трбић.
Горан Трбић - Фото: РТРС
Горан ТрбићФото: РТРС

- Ми и указујемо годинама уназад да ће доћи до све интензивније промјене климе и оно што је још неповољније доћи ће до климатских екстрема, шошут интензивних падавина, олујних вјетрова, суша - рекао је Трбић.

Нажалост, каже Трбић, ово се може очекивати и у будућности.

- Што се тиче темшература, ту је тренд изразитог пораста. А доминантни су дани са интензивним падавинама, као и са топлотним таласима. Ове године, рецимо било је шест топлотних таласа када су температуре било преко 36 степени Целзијуса. То се није дешавало прије, двије или три деценије. Тада је било један или два и то је само показатељ климатских промјена. Имате, рецимо и тропске ноћи, када температуре не падају испод 20 степени. Тих ноћи је било свега три године по једна тропска ноћ, а рецимо ове године је било преко десет таквих ноћи - истиче Трбић.

Разлог климатским промјенама је, каже Трбић човјек.

- Оно што није добро и послије конференције у Паризу која је била 2015. године, је да нисмо обезбиједили да зауставимо пораст CO2, њихово опадање. Тај пораст CO2 је кључни фактор, окидач за повећање температуре које опет има за посљедицу промјену других климатских елемената. Суштина је заустављање пораста и стабилизација CO2 како би се стабилизирао климатски систем, прије свега температура – истакао је климатолог Трбић.