latinica  ћирилица
11/10/2024 |  22:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучевић: Политика владе је да Србија буде слободна и суверена

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је вечерас да је политика ове владе да Србија буде слободна, независна и суверена држава и да доноси одлуке водећи рачуна о националним интересима.
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

- То је политика у коју дубоко вјерујем и која никада није лако проводљива, а посебно у овим геополитичким околностима, и није много популарна у односу на велике силе. Нико не воли да види државу која по броју становника или површини није велика, а сједи на тој својој столици, размишља својом главом и води рачуна о својим интересима - рекао је он за Радио-телевизију Војводине.

Вучевић је рекао да и те како очекује још јаче притиске на Србију и то највише око Косова и Метохије.

- Не мислим да ће бити мањи притисак око увођења санкција Русији, али мислим да су сви видјели да ми не намјеравамо да одустанемо од наше политике и да нећемо уводити санкције. Мислим да нас чека велики притисак око питања КиМ и то не наговјештавам лоше ствари за Србију, само кажем да ће бити притиска. Не могу да искључим ни притиске око Републике Српске и константних покушаја на пољу ревизије Дејтонског споразума - рекао је он.

Вучевић је додао и да је Берлински процес значајан за регионалну стабилност, као и да је уз мањи или већи успјех остварио резултате који нису за потцијењивање.

- Ове године је 10 година Берлинског процеса и зато наши домаћини и оснивачи Берлинског процеса, Њемачка посебно, жели да апострофира њену улогу и улогу Европске уније са земљама Западног Балкана - рекао је он и нагласио да он на обиљежавање не иде са страхом већ са опрезом.

- Плашим се да ћете у понедјељак видјети неку нову провокацију Приштине, јер су ми људи који су ветерани тих догађаја показали да се сваки пут када је био састанак на планераном нивоу десило нешто лоше по нас на КиМ од стране Приштине. Надам се да тога неће бити, али имам зебњу да ће Курти нешто урадити то јутро, типа да ће напасти наше привремене институције или општине по српском систему - рекао је предсједник Владе Србије.

Он је истакао и да је за нас важно да српска заједница добије уредно и благовремено снабдевање храном, лијековима и потрепштинама за иоле нормалан живот на КиМ.