latinica  ћирилица
11/10/2024 |  21:23 | Аутор: ТАНЈУГ

У Туману 20. октобра обиљежавање десетогодишњице откривања моштију Светог Јакова

Игуман манастира Тумане отац Димитрије Плећевић најавио је да ће у недјељу, 20. октобра бити обиљежена десетогодишњица откривања (обретења) моштију Светог Јакова, када ће мошти свеца након литургије у том манастиру бити литијски пренесене кроз народ.
Манастир Тумане (Фото: Танјух/Манастир Тумане) -
Манастир Тумане (Фото: Танјух/Манастир Тумане)

Архимандрит Плећевић је рекао да се ове године навршава 10 година од откривања моштију Светог Јакова Туманског.

- У манастиру Туману, у 08.30 сати биће служена света архијерејска литургија када ће мошти светитеља бити литијски пренесене кроз вјерни народ, чиме ће светитељ благословити све присутне - рекао је отац Димитрије.

Поводом овог догађаја, у манастиру је у четвртак приказан и документарни филм "Свети Јаков Тумански" редитеља Бошка Миловановића, који је истакао кључне моменте из живота овог свеца.

Свети Јаков односно Радоје Арсовић рођен је 1894. у селу Кушићи надомак Ивањице. Након образовања у Србији, у Француској је успјешно завршио студије и стекао два доктората из филозофије на Сорбони, а из права у Момпељеу.

Такође, 1929. био је именован за амбасадора Краљевине Југославије у Француској.

Тридесетих година прошлог вијека када је упознао Светог владику Николаја и богомољачки покрет, напустио је дипломатску службу и посветио се монашком подвигу.

У децембру 2014. са благословом владике браничевског Игњатија, отворен је његов гроб и мошти су биле цијеле и нетрулежне.

Српска православна црква од 2017. га прославља као светитеља под именом преподобни Јаков Нови Тумански.

Преминуо је 1946. године и сахрањен је у манастиру Тумане.