latinica  ћирилица
11/10/2024 |  20:01 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Подгорици зелено свјетло за Реформску агенду

Државе чланице ЕУ на Одбору Инструмента претприступне подршке /ИПА/ дале су позитивну одлуку о Реформској агенди Црне Горе, саопштено је у Бриселу.
Подгорица - Фото: ТАНЈУГ
ПодгорицаФото: ТАНЈУГ

Како преноси РТВ Црне Горе из Брисела, након позитивне одлуке ИПА одбора, Европска комисија /ЕК/ одобриће реформске агенде, а потом и закључити уговоре о олакшицама и кредитима са сваким од корисника.

Из Европске комисије претходно је објављено да ће Црна Гора добити 383,5 милиона евра из Плана раста за западни Балкан, који ће земљи бити на располагању до краја 2027. године.

Од укупног износа, 110 милиона евра ће бити бесповратна средства, а остатак се обезбјеђује кроз повољне кредите.

Усвајање реформске агенде услов је за исплату прве рате од 29 милиона евра, што је седам одсто укупног износа који је на располагању Црној Гори, док ће се остатак исплаћивати у шест полугодишњих транши и биће условљен резултатима у спровођењу реформи.

Поред Црне Горе, земље чланице ЕУ дале су зелено свјетло за реформске агенде Србије, Косова, Сјеверне Македоније и Албаније, док БиХ још није доставила потпуну агенду. Реформски програми обухватају социо-економске аспекте и област темељних права.