latinica  ћирилица
11/10/2024 |  18:53 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Чији су дронови представљени на зеничком Сајму привреде - БиХ или ипак увозни? (ВИДЕО)

Чији су дронови представљени на Зеничком сајму привреде, босанско херцеговачки или ипак увозни? Да ли је ријеч о дроновима које је љетос показивао министар Зукан Хелез, да ли се и гдје у Федерацији производе, све су то питања која су унијела додатни немир међу грађане. Из предузећа намјенске индустрије из Републике Српске кажу да ниједна од фабрика у БиХ са којима имају сарадњу не посједује технологију за производњу дронова, јер је њихова производња специфична.
Дрон (Фото: EPA/Jose Jacome) -
Дрон (Фото: EPA/Jose Jacome)

БиХ дрон, а турски, помало и кинески. Федерални медији причу о беспилотним летјелицама "Тајин" и "Бан 1" са ознаком "Made in Bosnia", склопљеним у Турској, што је потврдио и Центар за техничка и технолошка испитивања Сарајево, који их је представио домаћој јавности, "зачинили" су тврдњом да су то заправо Хелезови дронови чију је производњу славодобитно најављивао као "пеницилин за раздруживање а при том је домаће".

- Ништа посебно и ништа спектакуларно када је у питању министар Зукан Хелез , од њега смо навикли на бомбастичне изјаве које су на крају испоставе да су дезинформације. Када је у питању ова информација о дроновима, сада је потпуно сигурно да се не ради о дроновима који су произведене у БиХ већ да се ради о увезеним компонентама - рекао је Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и зашиту Бањалука

Бурно је реаговао Зукан Хелез, то су лажи и обмане а новинаре сарајевског портала Кликс који је дронове представљене на сајму у Зеници повезао са њим, оптужио да раде ништа мање него за Александра Вучића и српску БИА.

- Дронови чију сам производњу најавио немају везе са дроновима Центра за техничко и технолошко испитивање Сарајево. БиХ има и производи дронове, наша намјенска индустрија из дана у дан напредује - нагласио је Зукан Хелез, министар иодбране у Савјету министара.



Но ако се дронови производе Хелез и даље таји информацију на којој локацији, у којој фабрици намјенске инфустрије у Федерацији БиХ?

- Мислим да су одавно струјале информације али не толико довољно у региону да је она у доброј мјери ангажована да ради за Украјинске оружане снаге и да тамо извози артиљеријске и минобацачке пројектиле а што се тиче дронова постоји идниција да је намјера Украјински оружаних снага да обезбједи што више произвођача у Европи - поручио је Митар Ковач, директор Евроазијског безбједносног форума у Београду.

Замјеник министра одбране Александар Гогановић поручује да МО нема надлежност над намјенском индустријом која припада искучиво ентитеским министарствима. Безбједњаци става да ако се дронови производе у БиХ мора се знати гдје и с којом намјером.

- Није спорно да БиХ као и многи други може да производи дронове. Али да би се држава бавила тим послом одређени државни органи морају да донесе одлуку. Дакле гдје се то производи, с којом намјером се то прозводи. Али ово што се пласира у јавности од Зукана с циљем да се поново пријети БиХ као што је радио Бакир Изетбеговић са "артиљеријом за не дај Боже" - додао је Жупљанин.

Док се Зукан Хелез покушава наметнути као кључни играч у производњи дронова, њима пријети, од извора у ОС сазнајемо да су све учесталији налети различитих беспилотних летјелица изнад војних складишта у Хаџићима, Бутилама код Сарајева "Гладним брдима" код Гламоча али нико не истражује чији су и ко их пушта.