latinica  ћирилица
11/10/2024 |  18:45 ⇒ 19:07 | Аутор: РТРС

"Визуелни архив српског страдања" - свједочанства и болни подсјетник на страхоте рата (ВИДЕО)

Аутор неколико документарних филмова на тему страдања српског народа у ратовима 90-их, Денис Бојић, љетос је промовисао свој најновији филм "Свједок". Филм је приказан у региону и у Западној Европи и изазвао је велико интересовање публике. Тематика којом се аутор позабавио била је повод за реализацију идеје о стварању великог пројекта "Визуелни архив српског страдања".
Прва дигитална база свједочења о српском страдању - Фото: РТРС
Прва дигитална база свједочења о српском страдањуФото: РТРС

Више од 50.000 Срба, цивила и припадника војске, погинуло је и нестало током ратних дешавања деведесетих на простору бивше Југославије. Овај број подразумијева збир свих жртава, од првог погинулог припадника ЈНА у Словенији па све до посљедње српске жртве на територији Косова и Метохије. Историјско-документарни филм "Свједок" говори управо о страдању српског народа током ратних деведестих година.

Денис Бојић је 2015. године снимио филм "Дјеца" у којем на јединствен и аутентичан начин представља једино и посљедње свједочење четири преживјела родитеља, од укупно 36 мајки и очева, који су у отаџбинском рату изгубили по троје дјеце. Филм је снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, награђиван и преведен је на неколико свјетских језика.

Филмови Дениса Бојића неће стати, али не могу се све приче снимити. Тако је и рођена идеја о стварању Визуелног архива српског страдања.

Овај архив биће мултимедијална платформа и моћи ће јој се приступити путем интернета и мобилних апликација креираних у ту сврху.

Свједочанства која се буду нашла у архиву биће болни подсјетник на страхоте рата и материјал од непроцјењиве важности за историјску грађу Републике Српске.