latinica  ћирилица
11/10/2024 |  18:38 ⇒ 19:06 | Аутор: РТРС

Дому здравља Бањалука недостаје тимова хитне помоћи; Зашто нема слуха за рјешење проблема? (ВИДЕО)

Недостатак љекара, медицинских сестара и техничара већ је горући проблем у Бањалуци, али и у цијелој Републици Српској. Разлог томе је што велики број медицинских радника одлази у иностранство , док један дио љекара иде на специјализацију, али и у заслужену пензију. На бројне конкурсе за посао у Хитној помоћи нико се не пријављује, а тренутни број здравствених радина не може да се брине о све већем броју пацијената.
Хитна медицинска помоћ - Фото: РТРС
Хитна медицинска помоћФото: РТРС

Велико је оптерећење на бањалучку Службу хитне медицинске помоћи која са тренутно недовољним бројем медицинских радника отежано

- У Служби хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука раде 24 доктора специјалиста ургентне медицине и пет специјализаната ургентне медицине. У току рада у једној смјени потребно је девет доктора. Проблеми се најчешће јављају у ноћној смјени када ми у нашој станици хитне медицинске помоћи имамо три модибле екипе за рад на терену и два доктора за рад у станици. Један ради са одраслим пацијентима, а један са дјецом. То није довољно за потребе свих грађана, посебно када се нама јавља већи број пацијената који нису хитан случај и нису животно угрожени - изјавила је Невена Тодоровић, директор Дома здравља Бањалука.

Љетни мјесеци су били посебно изазовни за љекаре у служби Хитне медицинске помоћи, а прогнозирају да да ће са предстојећим новогодишњим празницима ситуација бити још изазовнија.

Додатни проблем је што се на конкурсе из области ургентне медицине не пријављују млади доктори, а осим тога, све здравствене установе у Бањалуци се боре са недовољним бројем медицинских сестара.

- Нико неће да ради у хитној помоћи. Прије годину и по смо расписали конкурс за четири љекара, али нико се није јавио. Задњих пола године је само један љекар дошао, али је у међувремену и један љекар напустио службу - рекао је специјалиста ургентне медицине Дарко Обрадовић.

Директорица Дома здравља истиче да ове године 10 љекара одлази у пензију, а идуће 15, што је.како каже, алармирајуће.

- Морамо да видимо како да прекинемо тај тренд и на који начин надокнадитиброј љекара с обзиром да је све мањи интерес колега да раде у Домовима здравља у Српској - нагласила је Тодоровићева.

Љекакари кажу да највећем граду у Српској с обзиром на број и потребе грађана који се свакодневно јављају служби хитне медицинске помоћи, треба најмање десет тимова, а тренутно их нема ни приближно толико.