latinica  ћирилица
11/10/2024 |  18:32 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Сарајевском оспоравању историје Републике Српске придружио се и крњи Уставни суд БиХ (ВИДЕО)

Крњи Уставни суд БиХ данас је донио још једну контроверзну одлуку. На захтјев 13 посланика Представничког дома БиХ, привремено је обустављена примјена правилника Републике Српске о уџбенику за историју за 9. разред у дијелу који се односи на детаљније изучавање Одбрамбено – отаџбинског рата. Из Републике Српске јединствена порука – ни ова одлука крњег Уставног суда неће се примјењивати на територији Српске. Не само да је нелегитимна, ова одлука кажу представља још један удар на уставне надлежности Српске.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Уставни суд БиХ почео је детаљно проучавати и уџбенике историје, али само Републике Српске, док ђаци у Федерацији годинама несметано уче сарајевску верзију догађаја из протеклог рата у БиХ. Данашњом одлуком потврдили су захтјев 13 посланика из БХ парламента којима је засметало чак и фактографско навођење чињеница у уџбенику историје за 9. разред основне школе у Републици Српској. У образложењу одлуке, крњи Уставни суд тврди, да би спровођење оспореног Правилника произвело штетне посљедице и створило атмосферу подјеле међу ученицима.

- Примјена тих дијелова правилника може потенцијално угрозити људска права ученика и нанијети им знатну штету, која се неће моћи ретроактивно поправити. Стога је Уставни суд оцијенио да је доношење привремене мјере у интересу странака и правилног вођења поступка - саопштио је крњи Уставни суд БиХ.

Подсјећамо, подносиоцима захтјева, али и јавности у Федерацији, проблематично је што се у уџбеницима историје за девети разред спомињу и први предсједник Републике Српске, Радован Караџић и генерал Ратко Младић, иако је ријеч искључиво о неколико штурих биографских података. Парадоксално је, поручују из Министарства просвјете и културе Републике Српске, да је Уставни суд обуставио примјену правилника који је, у моменту подношења захтјева, већ престао да важи, што, кажу, није једина процедурална грешка у овом предмету.

- Уставни суд БиХ, занемарујући рок од тридесет дана који је остављен за изјашњење Министарству просвјете и културе Републике Српске, јасно је показао намјеру доношења одлука које немају никакве везе са правом и чија је једина намјера доношење још једне у низу одлука на штету Републике Српске - саопштено је из Министарства.

Сличног става су и званичници Републике Српске у заједничким институцијама. Ни ова одлука кажу неће бити примјењивана на територији Републике Српске, јер је циљ оваквих и сличних одлука искључиво њено даље развлашћивање и отимање уставних надлежности. Сматрају да је на сцени и покушај ревизије историјских чињеница.

- Уставни суд као такав, покушава да ради ревизију тачних историјских чињеница и да забрани да се оно што се десило у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, дјеца уче у школама. Наравно, то им неће поћи за руком - навео је посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ Милорад Којић.

Из Републичког педагошког завода раније су истакли да уџбеници историје нису мијењани од 2016. године, па је нејасно због чега су баш сада постали предмет оволиког интересовања. Историчарима је, са друге стране, јасно да је ријеч искључиво о политичким мотивима.

- Уз дужно уважавање мојих колега са Универзитета, али такве политичке бодове не можете да уберете баш на пољу хемије и математике, је ли. Можете на пољу историје. И то се сада, заправо, злоупотребљава - рекао је историчар Боривоје Милошевић.

Иако је Уставни суд приликом доношења ове одлуке нагласио да одлука о привременој мјери не прејудицира коначну одлуку, судећи према ставовима из Републике Српске, коначна одлука је да ће ученици деветих разреда историју учити као и до сада.