latinica  ћирилица
11/10/2024 |  18:29 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Суд БиХ експресно одбацио захтјев одбране Додика; Бубић: И ово је потврда шта је циљ судског процеса (ВИДЕО)

Кривично вијеће Суда БиХ експресно је одговорило на захтјев Одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика за изузеће судије Сене Узуновић. Захтјев је одбачен као недопуштен, саопштено је из Суда БиХ. Одбрана предсједника изузеће је затражила јер Узуновићева није дозволила да се разјасни, да ли је допис о изјашњавању о доказима Тужилаштва БиХ, достављен одбрани. Браниоце предсједника Додика ова одлука није изненадила. За њих је ово монтирани политички процес, с циљем политичке елиминације Милорада Додика.
Милорад Додик пред Судом БиХ -
Милорад Додик пред Судом БиХ

Свако иоле упућен у монтирани процес који се пред Судом БиХ, а по закону нелегитимног Кристијана Шмита, води против предсједника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића, није ни очекивао да ће Кривично вијеће Суда БиХ прихватити захтјев за изузеће судије Сене Узуновић. Изузеће је затражено јер судија није дозволила да се разјасни да ли је допис о изјашњавању о доказима Тужилаштва БиХ достављен одбрани.

- Такав начин достављања иначе није предвиђен по Закону о кривичном поступку, али није се радило о томе већ о чињеници да он заиста није испринтан на мом телефаксу. Јуче сам вршио увид у спис и стручно-техничко лице из Суда БиХ потврдило је да постоји могућност да су они послали и да је њима било у реду, а да мој принтер није испринтао - рекао је бранилац предсједника Републике Српске адвокат Горан Бубић.

Оно што многи апострофирају, јесте начин на који је Узоновићева добила предмет Додик-Лукић, и да ли би се ико из Суда БиХ ухватио у коштац са овим процесом. Након што је првобитни судија у поступку Мирсад Стрика напрасно ријешио да оде у пензију, а недуго затим добио нови случај, овај против Додика и Лукића додијељен је Сени Узуновић. И то не по ЦМС систему аутоматске додјеле предмета, него је као разлог наведен најмањи број предмета на којима Узуновићева ради.

- Ко је радио на додјељивању предмета? Ко је у ствари та особа која и данас ради те особе и одређује за потребе америчке амбасаде или Кристијана Шмита, ко ће водити предмет против Додика? И увијек мора бити муслиман. Па не може то ЦМС случајним одабиром изабрати и Ћосићку и Стрику и на крају саму Сену Узуновић - навео је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Да је оправданих разлога за изузеће Узуновићеве и те како било, упозоравали су чланови правног тима предсједника Српске одмах након посљедњег рочишта.

- Без икаквог рационалног повода у току поступка је суткиња данас извршила једну велику агресију, а онда је показала на неки начин, што ми народски кажемо "пукла је " и зауставила суђење. Мој једини закључак је да се суткиња налази пред нечијим великим притиском - изјавио је правни савјетник одбране предсједника Републике Српске Анто Нобило.

- Да се браниоцу предсједника Додика ускрати право да одговори на приједлог Тужилаштва у реплици, то је нечувено. Да се ускрати право на основу наводног документа који је достављен са роком, а који колега Бубућ није запримио - истакао је правни савјетник одбране предсједника Републике Српске Горан Петронијевић.

У понашање судије Узуновић, на посљедњем рочишту, увјерио се и Џевад Галијашевић. Суд који константно показује пристрасност и отворену нетрпељивост према Србима, сматра Галијашевић, не представља правосудну институцију.

- Сена Узуновић је мржњом острашћени официр тзв. Армије БиХ, она је помоћник команданта из рата. Она је демонстрирала одвратну етничку и вјерску мржњу у својој комуникацији са адвокатима одбране па и са самим предсједником Додиком - нагласио је Галијашевић.

Правник Милан Тегелтија сматра да је Узуновићева очигледно и јасно показала лични став, анимозитет и нетрпељивост према предсједнику Српске и да је одбацивање захтјева за њено изузеће додатни доказ циркусијаде Суда БиХ.