latinica  ћирилица
11/10/2024 |  18:27 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

У Лакташима Национални фестивал "Ракије Српске"; Додик: Подршка произвођачима (ФОТО)

Први национални фестивал домаћих ракија "Ракије Српске" почео је у Лакташима, а догађају је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Фестивал "Ракије Српске" у Лакташима - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Фестивал "Ракије Српске" у ЛакташимаФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је отворио је данас Први национални фестивал домаћих ракија "Ракије Српске", нагласивши да ће наредне године постати интернационални, као и да ће на том плану бити снажне подршке пољопривредним произвођачима.

Додик је у обраћању на манифестацији рекао да би у том смислу главни гост фестивала требало да буде Србија и њени излагачи.

- Чинимо велике напоре да обезбиједимо подршку пољопривредним произвођачима, воћарима и дестилеријама у Српској. И очигледно је да се нешто десило, па у посљедњих десетак година ракија код нас преузима примат у потрошњи у односу на нека страна пића - рекао је Додик.

Додик и Бојић на Сајму (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Он је навео да то говори да квалитет ипак побјеђује, као и да ће власти због тога подржати ове произвођаче.

- Ускоро ћемо имати програм подршке младим произвођачима до 40 година, поготово онима са троје и више дјеце. Они ће имати прилику да у том смислу набаве тракторе "беларус" тако да ће држава од откупне цијене платити 60 одсто, произвођач само 40. То ће бити добар стимуланс и обезбиједили смо на том плану све претпоставке - рекао је Додик.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да је подршка пољопривредним произвођачима и воћарима предуслов за добијање добре базе од које ће се правити квалитетни производи, односно ракије на високом нивоу.

Минић је у обраћању на Првом националном фестивалу домаћих ракија "Ракије Српске" у Лакташима рекао да је ресорно министарство знатно подржавало воћарство у овој и протеклим годинама.

- За све што се односило на подршку за вишегодишње засаде, противградну превентиву, механизацију, откуп воћа и слично, Министарство је само у овој години издвојило више од 10 милиона КМ  рекао је Минић.

Фестивал "Ракије Српске" у Лакташима (predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић рекао је да је битно промовисати и подржавати овдашње произвођаче ракије који праве одличне производе и извозе их на тржишта региона и Европе.

- Желимо да се ова производња шири и буде што квалитетнија - рекао је Бојић.

Више од 40 домаћих дестилерија и произвођача делиција представило се на првом националном фестивалу домаћих ракија који је одржава под покровитељством предсједника Републике.

Осим Додика, Фестивалу су присуствовали министар пољопривреде, шумарста и водопривреде Републике Српске Саво Минић и градоначелник Мирослав Бојић.

Фестивал се одржава с циљем да подржи и промовише домаћу производњу и повеже произвођаче са потенцијалним купцима и љубитељима ракије.

Излагачи су представили више од 200 различитих врста врхунских ракија које су већ освојиле многе награде на домаћим и међународним сајмовима.

Фестивал "Ракије Српске" у Лакташима (predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Фестивал "Ракије Српске" одржава се у организацији Привредне коморе Републике Српске, града Лакташи и Министарства пољопривреде, шумарста и водопривреде у Спортској дворани "Лакташи".