latinica  ћирилица
11/10/2024 |  18:00 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Вучић и Ердоган: Сарадња и у намјенској индустрији; Са двојицом предсједника разговарао и Додик (ФОТО/ВИДЕО)

Златно доба у односима двије земље. Овако је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, током посјете Београду, оцијенио сарадњу његове земље са Србијом.
Додик са Ердоганом (foto: x.com/miloraddodik) -
Додик са Ердоганом (foto: x.com/miloraddodik)

Његов домаћин Александар Вучић поручио је да је Турска један од најважнијих инвеститора у Србији, и да посјета Ердогана представља значајан корак ка јачању билатералних веза у изазовним временима. Двојица предсједника разговарали су и о ситуацији на Балкану и БиХ. С Вучићем и Ердоганом разговарао је и предсједник Српске Милорад Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић приредио је за госта из Анкаре свечани дочек испред Палате Србија, уз највише државне почасти. С предсједником Ердоганом разговарао је о економским и геополитичким темама, међу којима је и ситуација на Балкану. Вучић истиче да је недвосмислено говорио и о политици Србије и поштовању међународног јавног права.

- Јасно је говорио и о ситуацији у БиХ и подршци коју дајемо територијалном интегритету БиХ, али и интегритету Српске унутар БиХ, да неко не би лажно тумачио политику наше земље, и захвалан сам Турској и предсједнику Ердогану на разумијевању - навео је Вучић.

Турски предсједник је потврдио да Србија има кључну улогу за мир и стабилност региона. Истакао је и улогу Турске и ријешеност да се заштити стабилност у БиХ.

- БиХ је политички врло рањива и то је чињеница коју треба узети у обзир, али и промијенити што прије, мислим да ће Србија играти врло конструктивну улогу и ја сам много пута то подвукао, колико Србија игра конструктивну улогу - оцијенио је Ердоган.

С Вучићем и Ердоганом разговарао је и предсједник Српске Милорад Додик.

Ердоган је, каже, велики државник који тежи очувању стабилности и мира, залаже се за сарадњу без уцјена и инсистира на дијалогу домаћих политичара без мијешања странаца. Очекујући још један сустрет са Ердоганом на маргинама Самита БРИКС-а у Казању, Додик је данас са турским предсједником разговарао о привредној сарадњи и инфраструктурним пројектима.

- Разговарали смо и о аутопуту који се радно зове Београд - Сарајево, Сарајево - Београд, дионица кроз Републику Српску, ми наравно рјешавамо та питања са турском државом, ФБиХ не иде динамички како се то очекивало, али ми смо одлучили да у Српској финализујемо све детаље, и да се онда појавимо - јер то турска страна тражи јер се ради о међудржавном споразуму, да се појавимо пред парламент БиХ и да ту ствар завршимо у погледу уговарања и изградње - нагласио је Додик.

Вучић и Ердоган предводили су четврту сједницу Високог савјета за сарадњу између Србије и Турске и присуствовали церемонији потписивања 11 споразума о сарадњи у бројним областима. Ради очувања мира на Балкану, двије земље сарађиваће и у намјенској индустрији.

- Морамо да развијамо сарадњу у домену наменске индустрије да би могли да штитимо мир на онај начин како је потребно, у том смислу током наших билатералних разговора смо се договорили и дали налог нашим сарадницима да почну да раде на томе - навео је Ердоган.

- Велике послове у инфраструктурном смислу у нашој земљи раде турске компаније, вјерујем да ће имати још много посла и у будућности, као и у сфери енергетике, ми желимо да и у областима ИКТ услуга, дакле технологије, иновацијама сарађујемо са Турском - истакао је Вучић.

Трговинска размјена двије земље посљедњих година је уседмостручена, а до краја године прећи ће 2,5 милијарде евра. Вучић и Ердоган присуствовали су и пословном форуму, који је окупио представнике компанија из области саобраћаја, инфраструктуре, енергетике, туризма, финансија и текстилне индустрије.