latinica  ћирилица
11/10/2024 |  17:56 ⇒ 18:02 | Аутор: СРНА

Милаковић: Упитност поријекла дронова осликава, најблаже речено, некомпетентност

Војни аналитичар из Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Милан Милаковић изјавио је данас да већ сада доведена у питање вјеродостојност поријекла представљених дронова у БиХ осликава, најблаже речено, некомпетентност, која се истовремено одражава у провокативној реторици актуелног министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза.
Милан Милаковић - Фото: СРНА
Милан МилаковићФото: СРНА

Милаковић је подсјетио Хелеза да у редовима Оружаних снага БиХ служе и војници из Републике Српске.

Он је истакао да би изјаве Хелеза о наводним производима домаће памети, беспилотним летелицама – дроновима, чија је значајна борбена ефикасност препозната у савременим условима ратовања, можда прошле незапажено да он раније није иступао у јавности по различитим политичким питањима, уз неприкладне конотације и недоумице.

Милаковић је посебно указао на Хелезове изјаве које наглашавају специфичне околности могуће борбене употребе ових дронова, при том их називајући дроновима камиказама или платформама за гранате.

Он је истакао да се због изјава оваквог типа сасвим оправдано поставља питање коме су намијењене и како да се протумаче овакве поруке - да ли као пријетњу која се директно односи на Републику Српску.

- Осим могућности да је ово параван за неке друге активности, логична реакција Српске, између осталог, је разматрање развоја сопствених способности у овој области - истакао је Милаковић за Срну.

Портал Кликс јуче је објавио да су дронови, који су недавно представљени на Зеничком привредном сајму као производ Центра за техничко технолошко испитивање из Сарајева, увезени из Кине и да немају никакве везе са БиХ.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез демантовао је ову информацију, тврдећи да БиХ производи своје дронове на пет мјеста и да то није никаква тајна, али није навео локације на којима се врши производња.

Директор Привредног друштва "Космос" из Бањалуке Душан Вјештица рекао је данас Срни да има сазнања да ниједна од фабрика у БиХ са којима имају сарадњу не посједује технологију за производњу дронова, јер је њихова производња специфична.