latinica  ћирилица
11/10/2024 |  17:41 | Аутор: СРНА

Вучић: Сарадња са Турском је више од економије

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на пословном форуму Србија - Турска да је долазак турских инвеститора веома значајан за земљу, али да је сарадња са Турском више од економије јер представља стабилност и мир на цијелом Балкану.
Вучић и Ердоган (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Вучић и Ердоган (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

- За нас су просперитет и прогрес од највећег значаја. Предсједник Ердоган данас је обећао да ћемо имати велику сарадњу у наменској индустрији, али и да ће бити значајно турско присуство на специјализованој изложби Експо 2027 - рекао је Вучић на форуму којем присуствује и турски предсједик Реџеп Тајип Ердоган.

Он је данашњи пословни форум оцијенио као импозантан, те истакао да су турски привредници добродошли, а да је долазак инвеститора из Турске веома значајан за Србију.

Напоменуо је да Србија и Турска имају тренд раста у трговинској и размјени услуга али и у улагањима турских компанија у српску привреду.

Вучић је рекао да ће за мање од годину дана бити завршена пруга између Београда и Будимпеште, којом се крећу возови до 200 километара на час и оцијенио да ће такво повезивање и са Турском бити "прави Оријент експрес" којим ће се од Ниша до Истанбула стизати за неколико сати.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је рекао је да велика турска пословна делегација показује колики значај турска привреда посвећује Србији и изразио наду да ће везе двије државе и привреде бити додатно појачане.

Ердоган је рекао да се радује великом економском опоравку Србије и указао да је 2023. године више од 60 посто укупних инвестиција у региону остварено у Србији, те истакао да је спољнотрговинска размјена на узлазној путањи.

Он је навео да у Србији послује 850 турских инвеститора, да има више од 20 турских фабрика које запошљавају 9.600 људи у Србији, те да пословање Халк банке у Србији показује повјерење у будућност привредне сарадње.

- Информативне технологије, комуникације, туризам су само неке од области гдје ћемо искористити наш пун потенцијал. Такође, још више морамо да искористимо могућности које су пред нама, нарочито о питању индустрије одбране - рекао је Ердоган.

Он је навео да је за Турску примарни циљ да интензивира дијалог са Србијом о питању намјенске индустрије.

Ердоган је истакао да вјерује у искрену подршку Вучића и захвалио му на искреном интересовању за оно са чиме су суочени турски пословни људи, те нагласио да нико не треба да сумња да ће српски инвеститори у Турској имати велики степен безбједности.

Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да на пословном форуму учествује рекордних 177 српских и 120 турских фирми из свих области пословања, од прехрамбене индустрије до ИТ-а.

- Ово је недјеља добрих вијести, Србија је добила инвестициони кредитни рејтинг, тржиште на коме могу да се добију производи из Србије без царина повећан је на 2,8 милијарди људи -  рекао је Чадеж на скупу у хотелу "Хајат" у Београду.