latinica  ћирилица
11/10/2024 |  16:29 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Требиње: У уторак отварање изложбе "Између трпезе и софре"

У Галерији Музеја Херцеговине у Требињу, у оквиру манифестације "Дани Србије у Српској" у уторак 15. октобра у 19.00 часова, биће уприличено отварање изложбе "Између трпезе и софре. Металне посуде од XIII до XIX вијека у збиркама Народног музеја Србије".
Између трпезе и софре - Фото: Уступљена фотографија
Између трпезе и софреФото: Уступљена фотографија

Разноврсно и богато декорисано посуђе од племенитих метала, сакупљано током више од 150 година, биће представљено на изложби Између трпезе и софре.

Металне посуде од XIII до XIX вијека у збиркама Народног музеја Србије, која је организована у сарадњи Народног музеја Србије у Београду и Музеја Херцеговине у Требињу.

Ауторке изложбе, музејска савјетница Бранка Иванић, виша кустоскиња Наташа Церовић и кустоскиња Ивана Лемкул одабрале су сребрне и позлаћене тањире и чаше, који су чинили саставни дио свечаних трпеза и личних драгоцјености, као и оне од других обојених метала, како би испричале причу о њиховој свакодневној употреби за чување, припрему и сервирање хране и пића.

Дијелом стоног посуђа сматран је и прибор за прање руку, па је на малом броју сачуваних предмета коришћених у ту сврху, видљива пажња посвећeна њиховом украшавању.

На изложби ће бити представљено и посуђе које је било у широј употреби у домаћинству, као што су посуде за купање које се по специфичном облику препознају и на ликовним представама из различитих периода и култура.

Изложба ће бити доступна посјетиоцима до 15. децембра 2024. године.