latinica  ћирилица
11/10/2024 |  16:21 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Брод: Отворен Центар за уградњу опреме на компримовани гас (ВИДЕО)

У Рафинерији нафте Брод отворен је Центар за уградњу опреме и сервисирање аутомобила на компримовани гас. У ову инвестицију Рафинерија нафте уложила је око 400.000 марака.
Центар за уградњу опреме на гас - Фото: РТРС
Центар за уградњу опреме на гасФото: РТРС

Међу првима, возила Патрол таксија почела су да користе компримовани природни гас. Рачуница, кажу, показује да исту релацију са овим горивом пређу за дупло мање новца.

- Кроз прелазак на ЦНГ и добијање бенефита у финансијском смислу ми смо могли да будемо конкурентнији на тржишту што се тиче цијене саме услуге - каже Борис Томић из Патрол такси Бањалука.

Вожњу на КПГ или ЦНГ гас тестирали су и у дервентској компанији Гатарић.

- Ми смо га тестирали на аутопуту, тестирали у градској вожњи, пун аутомобил са коферима и потрошња је била 4,6, то је фантазија - рекао је Ненад Ратковац, Компанија Гатарић из Дервенте.

Тридесет одсто возила Нестро групације већ ради на компримовани природни гас. Безбједни су, смањују трошкове и мање загађују околину. Уградња опреме могућа је за два до три дана у новоотвореном центру у Рафинерији. Обезбијеђен је сервис и одржавање.

- За сада можемо да уграђујемо опрему у аутомобиле који раде на бензин. Ако буде потребе могу и на дизел, наш сегменти су сада путничка и комби возила. Минимално је 2.200, све зависи од опреме, капацитета, врсте, произвођача од тога зависи цијена, креће се од 2.200 КМ,што више аутомобила буде уграђивало цијена ће се смањивати - истакао је Анатолиј Караљус, генерални директор Рафинерије нафте Брод.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске, наглашава да се подстиче употреба гаса у већем обиму.

- Употреба ЦНГ је оцијењена као гориво које даје сигурност и гориво будућности тако да Влада Републике Српске и министарство је посвећено реализације стратегије Српске која се односи на развој пројеката гасификације односно на развој пројеката којима се подстиче употреба гаса у далеко већем обиму - поручио је Ђокић.

Пунионице ЦНГ-а тренутно су доступне у Рафинерији нафте у Броду, на Нестро петролу у Буџаку у Бањалуци, Тузли и Сарајеву. Ускоро и у другим градовима у Српској на још 12 продајних мјеста.