latinica  ћирилица
11/10/2024 |  16:05 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Министарство просвјете: Крњи Уставни суд БиХ са намјером наноси штету Српској

Крњи Уставни суд БиХ је одлуком о привременом обустављању дијела правилника Републике Српске о уџбенику за историју за девети разред основне школе показао намјеру да нанесе штету Српској, јер овакво поступање није у складу са правним нормама, саопштено је из Министарства просвјете и културе.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Из Министарству истичу да је у вријеме подношења захтјева за оцјену уставности за покретање поступка за оцјењивање уставности на снази био Правилник о наставном плану и програму за основно васпитање и образовање Републике Српске.

- Доношењем наведеног правилника престао је да важи Правилник о наставном плану и програму за основно васпитање и образовање Републике Српске на који се позивају подносиоци захтјева, те сходно томе Суд је требало да донесе одлуку којом се обуставља наведени поступак - појашњавају у овом министарству.

Додају да је крњи Уставни суд БиХ занемарујући рок од 30 дана, остављен за изјашење Министарству просвјете и културе, јасно показао намјеру доношења одлука које немају никакве везе са правом и чија је једина намјера доношење још једне у низу одлука на штету Републике Српске.