latinica  ћирилица
11/10/2024 |  15:58 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Ниједна фабрика у БиХ не посједује технологију за производњу дронова

Директор Привредног друштва "Космос" из Бањалуке Душан Вјештица да има сазнања да ниједна од фабрика у БиХ са којима имају сарадњу не посједује технологију за производњу дронова, јер је њихова производња специфична.
Дрон (фото: EPA/ANDREW GOMBERT) -
Дрон (фото: EPA/ANDREW GOMBERT)

Вјештица је објаснио Срни да се, када је ријеч о производњи дронова, ради о веома комплексној технологији у два сегмена, од којих се први односи на производњу управљачког степ мотора који покреће пропелер, а други на централни процесор који управља летјелицом.

Коментаришући изјаву министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да БиХ производи своје дронове на пет мјеста и да то није никаква тајна, Вјештица је истакао да овакве изјаве служе за поправљање властитог политичког рејтинга.

Вјештица је рекао да се дрон као летјелица са расположивим технологијама у БиХ не може произвести без куповине дијела технологије којег чини централни процесор, а можда у овој фази чак и степ моторе.

- БиХ није на технолошком нивоу да може да производи централни процесор за управљање дроном - истакао је Вјештица.

Према његовим ријечима, тржиште намјенске индустрије у БиХ је контролисано јер мониторинг над свим фабрикама ове индустрије врши инспекција Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Тај мониторинг траје дуго година и ради се о релевантним контролним органима. Сигурно је да се нико не би бавио извозом дронова и опреме у намјенској индустрији, а да она није прошла све процедуре што се тиче БиХ - појаснио је Вјештица.

Коментаришући информацију да су се недавно изнад касарни Оружаних снага БиХ, војних објеката и складишта појавили непознати дронови, Вјештица је рекао да је бањалучки "Космос" фабрика намјенске индустрије која може да ради и одржава противваздухопловне системе Оружаних снага БиХ, те да као професионалац не разумије шта значи пријавити летеће објекте безбједоносним агенцијама.

Према његовим ријечима, Оружане снаге БиХ могу да се обрате "Космосу" који ће извршити ремонт таквих система како би могле управљати безбједности изнад својих објеката, ако не изнад читавог неба БиХ.

Говорећи о тренутној производњи у бањалучком "Космосу", Вјештица је рекао да се ово предузеће у дијелу намјенске индустрије превасходно бави противваздушном одбраном, истичући да је годинама регионални лидер у том дијелу производње.

Он је рекао да "Космос" производи различите компоненте за системе противваздухопловне одбране гдје имају усвојене технологије, односно врше ремонт, одржавање и сервисирање различитих система противваздухопловне одбране.

"Космос", каже Вјештица, извози своје производе и у треће земље, а највише на тржиште Србије, те је додао да из Оружаних снага БиХ нема захтјева за сарадњу, али да би таква сарадња могла да постоји уколико би затаражиле ремонт њихових система.

Портал Кликс јуче је објавио да су дронови, који су недавно представљени на Зеничком привредном сајму као производ Центра за техничко технолошко испитивање из Сарајева, увезени из Кине и да немају никакве везе са БиХ.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез демантовао је ову информацију, тврдећи да БиХ производи своје дронове на пет мјеста и да то није никаква тајна, али није навео локације на којима се врши производња.