latinica  ћирилица
11/10/2024 |  15:15 | Аутор: РТРС

Преминуо Зоран Кукрић

Пензионисани професор Технолошког факултета Универзитета у Бањалуци Зоран Кукрић преминуо је данас Бањалуци, у 69. години.
Зоран Кукрић - Фото: Уступљена фотографија
Зоран КукрићФото: Уступљена фотографија

Зоран Кукрић рођен је 2. септембра 1955. године у Мостару. Основну школу почео је да похађа у Задру, а завршио у Сарајеву, гдје је завршио и гимназију "Браћа Рибарˮ 1974. године.

Дипломирао је 1979. године на Природно-математичком факултету Универзитета у Сарајеву. Магистарске студије завршио је на Природословно-математичком факултету Свеучилишта у Загребу 1989. године, а докторску дисертацију одбранио 1995. на Технолошком факултету Универзитета у Бањој Луци.

Послије дипломирања на Природно-математичком факултету у Сарајеву запослио се на Хемијском институту Природно-математичког факултета Универзитета у Сарајеву, гдје је радио до 1989. године, када прелази на Институт за процесну технику, енергетику и технику средине Машинског факултета Универзитета у Сарајеву.

На Универзитету у Бањој Луци радио од 1993. до пензионисања 2023. године. Поред Технолошког, радио је и на Природно-математичком и Пољопривредном факултету Универзитета у Бањалуци. Био је ментор бројних завршних радова, аутор и коаутор више књига и научних радова, а био је и рецензент већег броја научних радова и књига.

На матичном факултету, то јест Технолошком факултету Универзитета у Бањлуци обављао је и дужност продекана за научноистраживачки рад, руководиоца Катедре за биохемију и молекуларну биологију, али и низ других функција. Био је и уредник часописа Гласник хемичара, технолога и еколога Републике Српске.

Мјесто и вријеме сахране проф. Кукрића биће накнадно саопштени.