latinica  ћирилица
11/10/2024 |  15:13 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Вулић: "Привремена мјера" није уставни механизам, као што ни група судија није Уставни суд БиХ

Група судија, укључујући троје страних, који се представљају као Уставни суд БиХ, иако су ван уставног састава од предиђених девет судија, донијела је "привремену мјеру" која, такође, не постоји као уставни механизам, већ је измишљена правилима овог крњег суда, изјавила је за шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентране скупштине БиХ Сања Вулић.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

- Непотпуна вануставна група доноси "привремену мјеру" иако није ријеч о оцјени уставности неког закона, јер оцјене уставности било чега што није закон, такође, не проналазим у Члану шест Устава. Посебно што је ријеч о образовању односно подзаконском акту те области која је надлежност Републике Српске на територији Републике Српске - истакла је Вулићева реагујући на одлуку крњег Уставног суда БиХ о привременом обустављању примјене дијела правилника Републике Српске о уџбенику за историју за девети разред основне школе.

Вулићева је истакла да је Уставни суд уставан и да штити Устав, како је то у свакој нормалној држави, не би ни засједао без судија које бира Народна скупштина Републике Српске.

- Такође, не би измишљао механизам "привремене мјере", нити би се упуштао у оцјене уставности аката који нису закон. Надлежности институција БиХ у Члану три су јасно дефинисане и никаква тумачења нити моделирања ту не остављају простор јер су јасно побројане - констатовала је Вулићева за Срну.