latinica  ћирилица
11/10/2024 |  15:01 ⇒ 16:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Фон дер Лајен и Манфред Вебер желе да сруше мађарску Владу

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и лидер Европске народне партије Манфред Вебер настоје да "сруше суверенистичку мађарску владу" и замијене је "администрацијом у бриселском стилу", изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан.
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Орбан је за мађарски радио Кошут, говорећи о недавној дебати у Европском парламенту (ЕП), прије које је обавијестио посланике и званичнике ЕУ о предсједавању Мађарске Унијом, да су Фон дер Лајен и Вебер "игнорисали чињенице, били пуни мржње и нису бринули о Европи и европским становницима", преноси МТИ.

Мађарски премијер тврди да је дебата била усмјерена на рушење мађарске владе и на њено смењивање, као и да је било предвиђено да замјена буде Клара Добрев из Партије европских социјалиста, док је Европска народна партија у влади желела Странку Тиса и њеног лидера Петера Мађара.

- Јасно је стављено на знање да желе ту коалицију - навео је Орбан.

Према његовим ријечима, и Добрев и Мађар су спремни да испуне захтијеве Брисела да се Мађарска укључи у пружање војне помоћи Украјини, а подржавају и миграциону политику ЕУ.

Орбан: Мађари ће донијети одлуку о својој Влади, а не Брисел

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да ће Мађари одлучити о томе какву владу треба да има њихова земља, а не Брисел.

- Не можемо да дозволимо да нам Брисел говори како треба да живимо и да нам шаље своје плаћенике да делегирају. Прошло је то вријеме када су они покушавали да нам говоре како треба да живимо. Тога смо се ослободили прије 30 година - рекао је Орбан, а пренео МТИ.

Према Орбановим речима, Брисел би хтео да делегира владу коју би чинили мађарски социјалисти и Странка поштовања и слободе, али он наглашава да ће Мађари на крају одлучити о томе како ће изгледати њихова влада.

Он је поручио да ће се Мађарска успротивити "плану Брисела да делегира мађарску владу".