latinica  ћирилица
11/10/2024 |  14:40 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Кошарац: Образовање је у уставној надлежности Српске, одлуке Уставног суда без легитимитета

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да одлуке Уставног суда БиХ у крњем саставу и без иједног српског судије немају легитимитет и не примјењују се на територији Српске, те да ће тако бити и са најновијом одлуком у вези са Наставним планом и програмом Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- При томе, важно је нагласити да крњи Уставни суд БиХ поново доноси одлуке у сфери гдје није надлежан. Образовање, а самим тим и Наставни план и програм, у уставној су надлежности Републике Српске. Уставни суд БиХ апсолутно нема ништа с тим - нагласио је Кошарац коментаришући одлуку крњег Уставног суда БиХ о привременом обустављању примјене дијела правилника Републике Српске о уџбенику за историју за девети разред основне школе.

Он је нагласио да се још једном показало да је крњи Уставни суд БиХ потпуно политизовано тијело и инструмент бошњачког политичког фактора, Мајкла Марфија и Кристијана Шмита за обрачун са Републиком Српском.

Нажалост, додао је Кошарац, Уставни суд БиХ није једини који нарушава аутономију Српске и њене уставне надлежности.

- У том концепту урушавања аутономије Српске, њених уставних капацитета и изборне воље грађана Српске, удружено дјелују крњи Уставни суд БиХ, неуставни Суд БиХ и Тужилаштво БиХ, ЦИК БиХ, а све под патронатом малигног двојца Марфија и Шмита - истакао је Кошарац.

Он је указао да се њиховим одлукама врши агресија на уставна права и позиције Српске.

- О томе свједочи низ неуставних и незаконитих процеса, почев од политичког прогона и бруталног напада на предсједника Српске Милорада Додика у Суду БиХ кроз политички монтиран процес. Затим, имамо избор делегата 'из киндер јајета' у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ одлуком ЦИК-а БиХ, што је супротно Уставу БиХ, који је јасно дефинисано да делегате из реда српског народа у Дом народа бира Народна скупштина Републике Српске - појаснио је Кошарац.

Надаље, додао је он, одлуке крњег Уставног суда БиХ искључиво су усмјерене против Републике Српске с циљем да се она развласти, да јој се отму надлежности и да се умањи њен уставни и сваки други капацитет.

- Те одлуке лишене су правичности, законитости и уставности, а крњи Уставни суд БиХ их доноси на штету Српске у жељи да се додвори и покаже кооперативним према антиуставним и антидејтонским политикама Марфија и Шмита - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је јасно да се овдје ради о убрзаним и организованим нападима на Српску, њен уставни капацитет и изборну вољу грађана Српске, под патронатом Марфија и Шмита.

- Нисмо наивини и наставићемо да на уставан и законит начин демократским путем проводимо политике предсједника Милорада Додика и институција Српске на очувању и заштити уставних и законских права, дејтонских надлежности и изборне воље грађана Српске - поручио је Кошарац.