latinica  ћирилица
11/10/2024 |  14:36 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Поднесен извјештај против Турчина због компјутерске преваре

Припадници Полицијске управе Бањалуке поднијели су данас Окружном јавном тужилаштву у овом граду извјештај против држављанина Турске чији су иницијали М.Ј. због постојања основа сумње да је починио компјутерску превара у износу од 15.620 евра.
Окружно јавно тужилаштво Бањалука - Фото: РТРС
Окружно јавно тужилаштво БањалукаФото: РТРС

- Ово лице је осумњичено да је током марта, с циљем стицања противправне имовинске користи пресрело електронску пошту, те измјенило инструкције за плаћање између правних лица из Бањалуке и Њемачке и тако стекло противправну имовинску корист у наведеном износу - саопштено је из ПУ Бањалука.

Полицијска управа Бањалука апеловала је на грађане да повећају опрез, те да уколико приликом комуникације путем електронске поште посумњају на превару, прије свега телефонски или на други начин, контактирају пошиљаоца и тако провјере вјеродостојност података, а у случају запримања сумњиве електронске поруке одмах обавијесте најближу полицијску станицу.

На сајту Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Јединица за високотехнолошки криминалитет истакла је листу банака у иностранству са подацима /ИБАН/СWИФТ/ путем којих су најчешће вршене преваре.