latinica  ћирилица
11/10/2024 |  14:29 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Ердоган са Вучићем: БиХ политички врло рањива, промијенити то што прије (ВИДЕО)

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у Београду да је значајно очувати мира и стабилности на Балкану, те оцијенио да је БиХ "политички врло рањива", што треба "промијенити што прије".
Вучић и Ердоган (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Вучић и Ердоган (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

- Мислим да ће Србија ту играти врло конструктивну улогу - рекао је Ердоган након састанака са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је истакао да је турска страна ријешена "да заштити стабилност у БиХ".

Ердоган је нагласио да је економија оно што управља односима двије земље и да има много простора да се они унаприједи, мада се може рећи да је ово "златно доба у сарадњи Србије и Турске".

- Интензивно смо радили на развоју нашег пријатељства и односа у протеклом периоду. Трговинска размјена која је премашила двије милијарде евра нам је поставила пут и значи сигнал који показује да има простора за побољшање - истакао је Ердоган.

Он је рекао да су турске инвестиције у Србији у протеклих 12 година допринијеле да се у Србији запосли више од 960.000 људи и да ће улагања бити настављена.

Ердоган је у том контексту поздравио данас потписане споразуме између двије земље изразивши посебну захвалност домаћину на добродошлици.

Вучић је рекао да је са турским предсједником разговарао и о ситуацији на Балкану, као и да је јасно говорио о политици Србије, поштовању јавног права, о ситуацији у БиХ и подршци интергритету БиХ и Републике Српске унутар БиХ.

Претходно су предсједници Србије и Турске потписали више билатералних споразума између ове двије државе који ће значајно унаприједити односе двије земље у бројним областима.

Вучић је на Инстаграму навео да је посјета једног од најутицајнијих државника савременог свијета, какав је Ердоган, за Србију увијек велика част, а посебно у времену у којем је глобална сцена обиљежена изазовима, како политичким, тако и економским, што додатно наглашава њен значај.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)