latinica  ћирилица
11/10/2024 |  13:47 | Аутор: СРНА

Влада ХНК: Отворени намјенски рачуни за санацију поплавом погођених подручја

Влада Херцеговачко-неретванског кантона саопштила је да је, у складу са ванредним околностима узрокованим бујичним поплавама, донијела одлуку о отварању намјенских трансакцијских рачуна на које ће бити могуће извршити директне уплате средстава с намјеном санација штете од поплава.
Јабланица, катастрофа - Фото: Уступљена фотографија
Јабланица, катастрофаФото: Уступљена фотографија

Ради потпуне транспарентности и лакшег праћења утрошка средстава, отворена су три намјенска рачуна за санацију стамбене инфраструктуре, санацију путне инфраструктуре и средства намијењена за помоћ физичким и правним особама, истакли су из кантоналне Владе.

Према исказаној потреби општине Јабланица, односно према захтјеву начелника општине, одобрено је 40.000 КМ једнократне помоћи за хитне интервенције у тој општини, наведено је у саопштењу.

- Средства су намијењена за спровођење интервентних мјера на проналаску несталих особа, хитну санацију оштећене инфраструктуре, набавку горива за тешке стројеве, те за подмирење трошка осигурања хране, пића и смјештаја за унесрећене особе и за спасилачке екипе. Исту одлуку за град Коњиц Влада ће усвојити чим документација буде комплетирана - пише у саопштењу.

Катастрофалне поплаве су у ноћи између 3. и 4. октобра захватиле Херцеговачко-неретвански и Средњобосански кантон, гдје је страдало 23 људи, а за пет се трага. Бројни људи остали су без крова над главом, а велики број насеља и даље је одсјечен јер су оштећени и однесени путеви.