latinica  ћирилица
11/10/2024 |  13:06 ⇒ 13:07 | Аутор: РТС

Изнад Бејрута у пламену из угла српских пилота - како је изгледао лет авиона "Ер Србија"

Авионом "Ер Србија" из Бејрута је у Београд враћено 85 одраслих путника и три бебе. Капетан ербаса Немања Јањатовић и ербас испитивач Горан Нижић, који су пилотирали тим авионом, кажу да је лет био један од најтежих у њиховим каријерама. Истичу да су им путници при уласку у авион рекли да су једва чекали да их виде и да чују српски језик.
Авион "Ер Србија" (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, илустрација) -
Авион "Ер Србија" (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, илустрација)

На фотографији која је протеклих дана обишла свијет је авион "Ер Србија" док прелеће небо изнад Бејрута, над којим се надвио дим од бомби које падају на престоницу Либана.

У летјелици српске националне авио-компаније били су српски држављани и чланови њихових породица, који су евакуисани из ратног подручја.

Јањатовић је за РТС рекао да му је враћање путника из Либана био најтежи тренутак у каријери, подсјетивши и на "тешке" летове током вируса корона и из Тел Авива.

Најважнија безбједност

Говорећи о слетању, Јањатовић је рекао да "Ер Србија" годинама нема редовну линију за Бејрут.

- То је стари лет, искусни смо на њему и био нам је познат аеродром. Оператери смо високо-софистицираних машина, процедуре у нашем послу су сложене и не можемо да се ослањамо на то да ли познајемо аеродром или не - указује Јањатовић.

На питање како се осјећала посада, Јањатовић каже да су фокусирани проке све на безбкедност авиона, посаде и путника.

- Реагујемо промптно на основу информација које добијамо у реалном времену - наводи капетан Ербаса.

Организација и осјећаји

Нижић за РТС каже да путници током лета нису били уплашени, јер "Ер Србија" гаји "домаћински однос".

- При уласку у авион, да нисте знали да је репатријациони, лет би дјеловао нормално уз опуштену атмосфери и ријечима да су једва чекали да нас виде и чују српски језик - каже Нижић.

Према његовим ријечима, послије слетања у Сурчини прво су видјели колеге, те се јавили породицам, које већ знају да се авион безбједно вратио.

- Фотографија која је обишла свијет била је упечатљива, дјелује и позитивно и застрашујуће. Поносни смо на фотографију, компанију и тај тренутак - прича Нижић.

Напомиње да је припрема лета, који треба да се организује у кратком временском року у највеће кризно подручје, свеобухватна.

- У организацији лета укључени су разни тимови Владе, Директорат цивилног ваздухоловства и дипломатско-конзуларна представништва широм свијета. То је задатак који је стављен пред компанију да се изведе у што краћем периоду - објашњава Нижић.