latinica  ћирилица
11/10/2024 |  13:04 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Састанак руководилаца секретаријата парламената у БиХ о унапређењу процедура за јавне набавке

Други координациони састанак извршних руководилаца секретаријата парламената у БиХ о теми "Унапређење парламентарних процедура за јавне набавке - изазови и прилике" одржан је данас у Народној скупштини Републике Српске, која је била домаћин скупа, у сарадњи са Мисијом Организације за европску безбједност и сарадњу у БиХ.
Састанак - Фото: Уступљена фотографија
СастанакФото: Уступљена фотографија

На састанку, који је уводним обраћањем отворио генерални секретар Народне скупштине Републике Српске Боран Босанчић, истакнута је важност унапређења процеса јавних набавки у циљу јачања капацитета и ефикасности у раду парламената.

Босанчић је истакао да су јавне набавке и примјена Закона о јавним набавкама БиХ веома важне теме, те да је циљ састанка да се размјене знања и искуства представника стручних парламентарних служби у овој области.

- Стручне службе парламената често су приморане да реагују брзо како не би дошло до застоја у раду највиших законодавних институција и, у том случају, могу да се појаве одређени проблеми у процесу јавних набавки због недоречених или ограничавајућих одредби закона. Да бисмо то отклонили, неопходне су измјене Закона о јавним набавкама БиХ. Сагласни смо сви да циљ овог закона не би требало да буде блокирање парламентарних процеса и активности, већ поједностављење процедура, како би се дошло до најбољих рјешења у пракси - поручио је Босанчић.

Учесници састанка нагласили су да јавне набавке нису технички процес, већ механизам који омогућава бољи рад парламената, истакавши важност усклађивања законодавства и јачања капацитета у области јавних набавки.

У раду састанка учествовали су представници стручних служби Народне скупштине Републике Српске, Парламентарне скупштине БиХ, Парламента Федерације БиХ, Скупштине Брчко дистрикта и Одсјека за демократско управљање Мисије ОЕБС-а у БиХ.