latinica  ћирилица
11/10/2024 |  11:49 | Аутор: СРНА

Никшић: Штета од поплава на инфраструктури око три милиона КМ

Штета на инфраструктурним објектима на подручјима погођеним поплавама у Федерацији БиХ процјењује се на око три милиона КМ, рекао је федерални премијер Нермин Никшић.
Нермин Никшић - Фото: РТРС
Нермин НикшићФото: РТРС

Никшић је навео да Жељезнице због прекида жељезничког саобраћаја сваким даном губе око 270.000 КМ, те додао да ће обнова пруге трајати најдуже три мјесеца и да су у преговорима и са Свјетском банком.

Када су у питању привредни објекти, Никшић је рекао да ће Влада ФБиХ покушати да нађе средства за очување радних мјеста и помогне компанијама да се врате у нормалан процес производње.

Он је рекао за Федералну телевизију да је за Владу свако радно мјесто једнако важно, било да је у јавном или приватном сектору.

Никшић је додао да постоји и интересовање ЕУ да помогне.

Он је рекао да су на подручју општина Јабланице и Коњица у току акције спасавања и тражења несталих, док је у Фојници, Крешеву и Кисељаку у току рашчишћавање и санација стамбених, инфраструктурних и других објеката.

Никшић је поручио да ће институције помоћи породицама које су остале без својих домова.

У катастрофалним поплавама које су у ноћи између четвртка и петка, 3. и 4. октобра, захватиле Херцеговачко-неретвански и Средњобосански кантон страдало је 23 људи, а за пет се трага.

Бројни људи остали су без крова над главом, а велики број насеља и даље је одсјечен јер су оштећени и однесени путеви.