latinica  ћирилица
11/10/2024 |  11:43 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Хелез манипулише и обмањује јавност о производњи дронова

Декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета Бањалука Слободан Жупљанин рекао је да се изјава министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о наводној производњи дронова у БиХ своди на класичну манипулацију и обману јавности с циљем подизања тензија, јачања ратнохушкачке реторике и испаљивања отровних стријела према Републици Српској.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Расположиви подаци говоре да оно што министар Хелез покушава представити као дрон произведен у БиХ представља очигледну неистину, јер се, како више извора потврђује, ради о увезеним дроновима из Кине, који су требали показати да ће производити исте такве -  рекао је Жупљанин Срни.

Он је указао да је Хелез остао дужан да јавности одговори на питања гдје су дронови чију је производњу најављивао, гдје се тачно у БиХ производе и за кога, да ли постоје уговори са партнерима и по чијој дозволи и одобрењу се производе?

- Хелезове манипупације и обмане неће заплашити никога у Републици Српској, али, такође, сигурно је да ће надлежне институције у Републици Српској помно пратити све изазове, ризике и пријетње, ма од кога и ма одакле долазиле - истакао је Жупљанин.

Према његовим ријечима, жалосна је чињеница да велике неистине и прљаве инсинуације долазе од оних који би највише требали да брину о безбједности свих грађана у БиХ, укључујући и Србе и српски народ у Републици Српској.

Жупљанин је подсјетио да је Хелез у протеклом периоду често обмањивао домаћу јавност информацијама различитог карактера и поријекла.

- Сврха свих ових обмана и манипулација била је подизање тензија, јачање ратнохушкачке реторике и испаљивање отровних стријела према Републици Српској и носиоцима власти у Републици Српској, а коначан циљ је требао бити стварање страха и панике код српског народа и окретање српског народа против властитог руководства - закључио је Жупљанин.

Портал Кликс јуче је објавио да дронови који су недавно представљени на Зеничком привредном сајму као производ Центра за техничко технолошко испитивање из Сарајева увезени су из Кине и немају никакве везе са БиХ.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез демантовао је ову информацију, тврдећи да БиХ производи своје дронове на пет мјеста и да то није никаква тајна, али није навео локације на којима се врши производња.